UPOZORENJE: Greška koju ne smete da napravite ako nosite sočiva! - Men`s Health

UPOZORENJE: Greška koju ne smete da napravite ako nosite sočiva!

Ako nosite sočiva morate biti vrlo pažljivi! Međutim, ponekad se desi da ih ne izvadite i po 10, 12 ili čak 24 sata, jer jednostavno nemate snage još i s tim da se bavite na kraju dana.

To je jedna velika greška koja može da vam prouzrokuje veliki problem.

Pročitajte i 10 saveta za zdravije oči

Upravo se to desilo dvadesettrogodišnjoj Meabh Mekhju Hill. Ona je sočiva izvadila posle 10 sati i potpuno pokidala rožnjaču oka.

Pored velikog bola, ovakva povreda oka može da izazove i potpuni gubitak vida. Srećom, mlada Amerikanka je prošla samo sa nepodnošljivim bolom, ali je vid ostao neoštećen.

ZAŠTO NE SMETE DA NOSITE SOČIVA DUŽE NEGO ŠTO BI TREBALO?

Evo šta se dešava sa očima dok nosite sočiva: stvara se sloj proteina na zenicama, a dotok kiseonika je smanjen pa površina oka počinje vremenom da se isušuje. Što je površina oka suvlja veća je verovatnoća da će se sočivo zalepiti za zenicu.

Ako niste pažljivi i nežni i pokušavate “nasilno” da iščupate sočivo, kao Meabh, možete ozbiljno da oštetite rožnjaču oka i oslepite.

Zato je vrlo bitno da pažljivo slušate svog oftamologa i koristite sočiva prema uputstvu, što podrazumeva strogo pridržavanje vremenu držanja sočiva u očima različitih proizvođača (od 8 do 12 sati).

Pored toga, ako vam se čini da su vam oči suve, slobodno koristite kapi u toku dana koje će pružiti dovoljnu hidratantnost oku i nikada, ali nikada nemojte otići na spavanje sa sočivom jer je oko sklono sušenju i u toku noći, pa riizikujete da se probudite sa “zalepljenim” očima.

Saznajte i Šta vaše oči govore o vašem zdravlju?

Vrlo je bitno da shvatite da sočivo ne sme na silu da se vadi, već veoma pažljivo i nežno. Ako imate problem sa vađenjem vrlo verovatno je da se sočivo zalepilo usled nedostatka vlažnosti.

Pročitajte i  Osećanja: Kako različita emocijonalna stanja utiču na naše zdravlje?

U tom slučaju ili stavite kapi i sačekajte par minuta, a ako ni posle toga neće, posetite oftalmologa.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *