DOBRO RAZMISLITE: 8 stvari koje će vam se desiti kad prestanete da pijete alkohol - Men`s Health

DOBRO RAZMISLITE: 8 stvari koje će vam se desiti kad prestanete da pijete alkohol

Muškarci prosečno na dan popiju 2 alkoholna pića. Odricanje od alkohola može biti teško, ali i vredno truda. Čak i pauza od piva, vina ili žestokog pića duga nekoliko nedelja može imati pozitivan efekat na vaše telo posebno ako redovno, na dnevnom nivou konzumirate alkohol.

Evo šta možete da očekujete kada odlučite da više ne pijete alkohol:

MIRNIJE ĆETE SPAVATI

Jedno nedavno istraživanje došlo je do rezultata koji prikazuje da konzumiranje alkohola pre spavanja povećava jedan vid celebralne aktivnosti koja je prisutna kada ste budni ali ste pasivni i odmarate, a to čini vaš san dosta lošim.

Tačno je da alkoholna pića utiču da brže zaspimo, ali na kasniji tok sna nemaju dobar uticaj.

Odricanjem od pića uspostavićete stabilniji san, a budićete se mnogo odmornije i svežije, što će uticati na vaše raspoloženje, koncentraciju i mentalnu aktivnost.

MANJE ĆETE JESTI UVEČE

Na osnovu jednog kliničkog istraživanja, alkohol je jedan od najvećih uzročnika prejedanja. Razlog za ovakvo stanje je što kad telo primi “infuziju” alkohola, količinski dva pića, ono automatski povećava želju za više hrane jer su naša čula prilikom konzumacije piće pojačana.

Otkrijte i Alkohol i treniranje?

MOŽDA ĆE VAŠE TELO TRAŽITI VIŠE ŠEĆERA

Šećer je “krivac” za osećaj zadovoljstva, a alkohol isto tako deluje, što znači da je vrlo verovatno da će se želja za konzumiranjem nečeg slatkog povećati ako prestanete da pijete, jer će mozak tražiti drugi način da dođe do supstanci koji povećavaju osećaj sreće.

SMRŠAĆETE

Alkohol na podmukao način povećava vaš dnevni unos kalorija, a da vi to i ne primetite. Muškarci unesu dodatnih 433 kalorija dnevno kada umereno piju alkoholna pića.

Nutricionisti savetuju da izbacite piće, ali da ga ne zamenite i da umesto toga ne konzumirate slatko. Tako ćete početi da gubite kilograme bez puno truda.

Pročitajte i  Anoreksija i bulimija: Sve češće bolesti kod muškaraca

ČISTIJA KOŽA

Posle samo par dana bez alkohola, koža će izgledati mnogo svežije i biće hidrirana. To se dešava jer prilikom konzumiranja pića ono se ponaša kao diuretik, zbog čega češće odlazite u wc i usporava i smanjuje rad hormona pomoću kojeg telo apsorbuje i čuva vodu.

Pored uspostavljanja hidratantnosti, crvenilo oko nosa i na obrazima polako će nestati, kao i ostali kožni problemi poput ekcema i rozecee.

UŠTEDEĆETE NOVAC

Bolja vina ili viski predstavljaju veći trošak za vas. Sedite i izračunajte koliko mesečno “popijete” para. Možda vam brojke koje vidite otvore oči i budu motivacija za prestanak konzumiranja alkohola, ako vam prethodno navedeni razlozi nisu dovoljni.

Pročitajte i Alkohol + seks = loša kombinacija

MOŽDA ĆETE BITI MRZOVOLJNIJI 

Mnogo je bitno razumeti da će se na samom početku dešavati da se osećate mrzovoljno i da mislite da mnogo propuštate što ne pijete. To je zato što ste navikli da koristite alkohol kao jedini način da se oraspoložite ili dobro provedete.

SMANJIĆETE RIZIK OD RAKA, ALI POVEĆATI RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA 

Prema istraživanjima, konzumiranje alkohola povezano je sa povećanjem rizika od raka usta, jetre, debelog creva i rektuma. Što više pijete, više se izlažete riziku oboljenja koje može biti smrtonosno.

S druge strane, postoji veći rizik od srčanog oboljenja, moždanog udara, dijabetesa kada se odreknete alkohola, ali sa pretpostavkom da ste pre toga i onako slabo pili.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/

 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *