Ne znate, a trebalo bi - Men`s Health

Ne znate, a trebalo bi

Možda smo vam već pomalo dosadni sa glavoboljama, ali to je ujedno i najčešća boljka, koja pogađa sva godišta i oba pola. Mi smo vam spremili 10 zanimljivih činjenica koje sigurno niste znali o glavoboljama.

JEDAN
Šta je, u stvari, glavobolja? Bol, odnosno neugodan osećaj u nekom području glave.

DVA
Premda se u mozgu nalazi jako mnogo neurona (nervnih ćelija), oni nikada ne bole. Bol izvire iz moždanih opni i njihovih krvih sudova, krvnih sudova u mozgu i njihove neposredne okoline.

TRI
Razlikujemo 165 oblika glavobolje. Dobro ste pročitali: 165!

ČETIRI
Najčešći oblici glavobolja su tenzijske i migrenske. Prvi se javlja u 45 a drugi u 38 posto slučajeva. Migrenu ima osam posto ljudi, od toga dvostruko više žena.

PET
Većina ljudi odmah nakon pojave bola posegne za aspirinom ne razmišljajući mnogo o uzroku. Ali delotvorno lečenje glavobolje uopšte nije jednostavno.

ŠEST
Glavobolja je razlog za prosečno 17 dana bolovanja godišnje, a bar 16 dana godišnje onesposobi čoveka u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

SEDAM
Glavobolja smanjuje kvalitet života osobama koje od nje pate hronično.

OSAM
Najčešće se javlja kod osoba izme∂u 20 i 40 godina života.

DEVET
Sit gladnom ne veruje: čovek koga nikada u životu nije bolela glava ne razume i veoma brzo izgubi strpljenje u odnosu s ljudima koji pate od jakih glavobolja.

DESET
Glavobolja je najčešće i najdelotvornije kontraceptivno sredstvo žena.

Pročitajte i  Prvo peta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *