5 stvari koje NIKAKO ne smete da radite nakon jela - Men`s Health

5 stvari koje NIKAKO ne smete da radite nakon jela

Stvari koje radimo pre i nakon jela su veoma važne, jer utiču na proces probave. Tokom jela je važno da se fokusirate na ono što jedemo i zbog toga se ne savetuje gledanje televizije ili bilo čega što će vam odvraćati pažnju.  Ako želite da se brzo i na duže staze zasitite, stručnjaci preporučuju da razmislite o svakom zalogaju.

1. BEZ PLIVANJA I TUŠIRANJA

Tuširanje i plivanje, zapravo svaki duži kontakt s vodom, usporiće probavu. Nakon obroka se krv usmerava prema želucu kako bi se stimulisala probava, a kada smo u kontaktu s vodom u obliku kupanja ili tuširanja, deo krvi će biti preusmeren na mišiće ruku i nogu i zbog toga će se usporiti probava. Radije pričekajte tih pola sata ili sat vremena, a zatim uživajte u plićaku!

Saznajte i Piti vodu tokom jela – da ili ne?  

2. NEMOJTE DA PIJETE ČAJ NI KAFU

I čaj i kafa imaju svoje pozitivne učinke kada se piju u umerenim količinama, a benefiti čajeva zavise od vrste do vrste i stvarno ih je bezbroj. No, neke vrste biljnih čajeva usporavaju ili sprečavaju apsorpciju gvožđa iz hrane, pogotovo iz namirnica biljnog porekla. Kafa, s druge strane, može sprečiti i apsorpciju gvožđa i do 60 posto. Razlog tome je što ova dva napitka, kao i kakao, sadrže polifenole, biljne spojeve snažne antioksidativne aktivnosti.

3. NEMOJTE DA SPAVATE

Svima nam se, nakon što smo se najeli malo prispava, a razlog je što naše telo pokušava da svari ceo obrok. Odnosno, baš zbog toga što je mozak krv usmerava prema probavnom sistemu, nedostatak krvi u mozgu nas čini pospanim.

Kada ležimo, želudačna kiselina se širi iz stomaka prema prsima i grlu i zbog toga nakon buđenja možete osetiti kiseli ukus u ustima. Iako nas spavanje nakon jela ne može učiniti previše gojaznim, ipak telo tokom spavanja pothranjuje hranu, a ne sagoreva je.

Pročitajte i  Koja je razlika između surutke, soje i proteina iz graška?

Zato je najbolje da sačekate sat ili dva pre nego što odlučite da prilegnete, jer će do tada obrok već biti svaren.

4. NEMOJTE DA VEŽBATE

Ako ste jedan od onih tipova koji radije ne bi spavali već vežbali, ipak dva put razmislite. Iako ćete tako možda brže sagoreti kalorije, takođe ćete probavnom sistemu ponovo oduzeti potrebnu krv. Ako biste nešto želeli da radite nakon jela, radije se odlučite za laganu šetnju.

Pročitajte i Zašto smo pospani nakon jela?

5. NEMOJTE DA JEDETE VOĆE

Ovo je verovatno prvi put da vam je neko savetovao da ne jedete voće s obzirom na to da je u svakoj drugoj situaciji voće pravi izbor, jer sadrži šećere koji se lako sagorevanju. Naime, varenje voća je brže nego varenje drugih obroka, ali još nesvareni obrok će usporiti varenje voća te se ono, zbog dugog procesa, može fermentisati u crevima i uzrokovati gorušicu, podrigivanje i druge probavne smetnje. Savetuje se da jedete voće sat vremena pre i dva sata posle obroka.

Izvor: Ordinacija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *