Zašto škrgućete zubima tokom noći (i kako da prestanete)? - Men`s Health

Zašto škrgućete zubima tokom noći (i kako da prestanete)?

Osećaj stresa nastaje unutar naše glave, a efekti takvog stanja se vrlo brzo presele i do naše vilice. Nastala tenzija zadržava se u našem vratu i vilici, a kontinuirana anksioznost uzrokuje škrgutanje zubima u toku noći.

Medicinski naziv za ovo stanje je bruksizam i može se javiti u rasponu od blagog do ozbiljnog oboljenja. Ova pojava je prilično česta, a smatra se da 10 do 20 procenata odraslih ima neki oblik bruksizma.

Otkrijte i 14 stvari koje bi zubari voleli da svi znamo

Najčešći uzročnik je stres, ali škrgutanje zubima može se pojaviti kao nuspojava raznih deformacija vilice. Kao posledica bruksizma najviše stradaju zubi, jer se oštećuje gleđ i tako postaju osetljivijii. Pored toga, može doći i do temporomandibularnog poremećaja koji uzrokuje hronične upale vilice i mišića koji je okružuju.

KAKO SPREČITI/PRESTATI SA ŠKRGUTANJEM?

Da biste smanjili ove bolne pojave, pre svega bi trebalo da redukujete stres a potom i da izbegavate kofein i alkohol koji pogoršavaju ovo stanje.

Saznajte i 5 neočekivanih činioca koji mogu da unište vaše zube

Vrlo korisna je i nošenje zaštitnih folija za zube koje možete dobiti od vašeg stomatologa. Ta zaštita za zube, koja se uglavnom pravi od silikona, mora biti po vašoj meri jer u protivnom zbog pomeranja zuba tokom noći može doći do nepravilnog zagrižaja.

D.R.

Pročitajte i  Da li sapuni prave više štete nego koristi?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *