Sportskim napicima do medalja: Šta piju olimpijski sportisti? - Men`s Health

Sportskim napicima do medalja: Šta piju olimpijski sportisti?

Svi olimpijski i paraolimpijski sportisti koriste različite tipove sportskih napitaka kako bi uz pomoć njih dobili neophodne nutrijente.

Dehidratacija je ozbiljan problem koji uzrokuje veliki umor tokom takmičenja ili svakodnevnog vežbanja, pa upravo iz tih razloga sportisti posežu za ovom vrstom napitaka.

RIO 2016: 10 sportista koje morate da zapratite na Instagramu

ŠTA SE NALAZI U SPORTSKIM NAPICIMA?

Ugljeni hidrati

Testovi su pokažali da biciklisti postižu bolje rezultate kada ispiraju usta vodom bogatom ugljenim hidratima, nego kada konzumiraju zaslađena energetska pića bez ugljenih hidrata.

Ugljeni hidrati aktiviraju receptore u ustima koji pokreću regije mozga za koje se veruju da su uključene u motorne sposobnosti, prema nedavnim istraživanjima.

Većina sportskih pića sadrži ugljene hidrate u vidu glukoze i fruktoze, koje mišići koriste kao izvor energije.

Elektroliti

Sportska pića takođe sadrže elektrolite, kao što su natrijum i kalijum, kako bi nadoknadili sve ono što izgubimo znojeći se.

Saznajte i Napici koji su zdraviji od vode!

Kofein

Brojni sportski napitci sadrže kofein, a upravo ovaj prirodni alkaloid u kombinaciji sa pićima koji sadrže ugljene hidrate popravljaju izdržljivost kod takmičara.

Međutim, sportisti moraju da budu obazrivi i da izbegavaju sportska pića sa kofeinom, jer često sadrže nedozvoljene supstance kao što je efedrin.

RAZLIKE MEĐU SPORTSKIM NAPICIMA

Nisu sva pića ista, a izotonična, hipotonična i hipertonična pića sadrže u sebi različite količine ugljenih hidrata i elektrolita.

Izotonični napici sadrže od 6 do 8 procenata ugljenih hidrata što znači da mnogo lakše obezbeđuju protok tečnosti u krvotok. Hipotonička pića imaju vrlo malo natrijuma, dok ona hipertonička pomažu u oporavku tela.

RIO 2016: Šta jedu najbolji olimpijski sportisti?

ŠTA TREBA DA PIJETE NAKON TRENINGA?

Pročitajte i  Prirodan lek za dijareju koji brzo deluje

Sportska pića su prilično kisela, pa mogu da oštete vaše zube.

Od prirodnih pića preporučuje se obrano mleko koje je sjajan saveznik u oporavku tela, jer sadrži kombinaciju elektrolita, laktoze i proteina, koja je idealna za vaše zube.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *