7 grešaka koje pravite tokom tuširanja - Men`s Health

7 grešaka koje pravite tokom tuširanja

Dermatolog Patricija Faris objasnila je da smo starenjem skloniji suvoj koži, i da je potrebno prilagoditi svoje navike pod tušem, ali i pobrinuti se za to da pravilno negujemo svoju kosu.

Dermatolozi savetuju: Koliko često se treba tuširati

NE PERETE STOPALA

Ukoliko želite da izbegnete problem s gljivicama ili bakterijama, vrlo je važno da prilikom tuširanja operete i stopala. Posebno je važno oprati deo između prstiju, i nakon tuširanja ga temeljno osušiti da ne bi došlo do razvijanja gljivica.

OSTAVLJATE LUFU ZA TUŠIRANJE NA VLAŽNOM MESTU

Sunđer za tuširanje je vlažan, pa zato predstavlja idealno plodno tlo za razvoj bakterija.

„Lufa za tuširanje je puna mrtvih ćelija kože, koje su idealna hrana za bakterije“, objašnjava dermatolog dr Sedžal Šah. Zato je potrebno temeljno isprati sunđer nakon tuširanja , osušiti ga, i čuvati na suvom mestu.

SUŠITE SE PREVIŠE GRUBO

Trljanje kože peškirom da bismo uklonili višak vode s nje je definitivno loša ideja, budući da iritira već osetljivu kožu. Umesto toga, preporučuje se da kožu nežnim tapkanjem prosušite suvim peškirom.

Saznajte i Kako izgleda pravilno tuširanje?

PERETE KOSU SVAKI DAN

Sigurno znate da prečesto pranje kose nije dobra ideja.

„Neko ko ima tanku, svilenu, osetljivu kosu bi trebalo da izbegava svakodnevno pranje kose. U tom slučaju kosu treba šamponirati ne više od dvaput nedeljno kako bi se očuvalo prirodno lučenje ulja koje održava vlažnost kose“, objašnjava frizerka Andrea L. Hajden.

U slučaju kovrdžave i guste kose, šamponiranje kose se preporučuje jednom nedeljno.

PRESKAČETE TUŠIRANJE NAKON VEŽBANJA

Mislite da je nakon fizičke aktivnosti jedini razlog za tuširanje izbegavanje neprijatnog telesnog mirisa?
„Neprijatan miris znoja nije ono zbog čega bi trebalo da brinete, već činjenica da je znoj koji ostaje i suši se na koži idealno stanište za bakterije, što može da dovesde do osipa i iritacije“, kaže dr Holi L. Filips za magazin Women’s Health.

PREDUGO SE TUŠIRATE

Iako većina nas uživa u dugim tuš sesijama i toploj vodi, ova navika nije dobra za našu kožu, budući da uklanja neophodnu vlažnost. Iz tog razloga koža može da postane suva i iritirana.

„Ne bi trebalo da se tuširate duže od 5 do 10 minuta. Što kraće, to bolje“, kaže Faris.

Pročitajte i 6 najčešćih grešaka prilikom tuširanja

TUŠIRANJE NE ZAVRŠAVATE HLADNOM VODOM

Neposredno nakon završetka ispiranja toplom vodom iskačete iz kade ili ispod tuša? Stručnjaci preporučuju da tuširanje završimo hladnim mlazom vode.

„Neposredno pre kraja tuširanja, okrenite mlaz na hladnu vodu i tuširajte se njome 30 sekundi. Tuširanje hladnom vodom je povezano sa tolerancijom na stres, jačim imunološkim sistemom, trošenjem masnih naslaga i ima antidepresivno dejstvo“, piše na stranici Self.com.

Izvor: B92

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *