5 zdravih namirnica koje štete vašem blistavom osmehu - Men`s Health

5 zdravih namirnica koje štete vašem blistavom osmehu

MLEKO

Ovo se može činiti kao ozbiljna optužba. Većina dece pije mleko pre spavanja, iako postoje različita mišljenja po pitanju toga da li je mleko dobro za kosti ili ne. Međutim, nema sumnje da mleko šteti vašim zubima. Postoji nekoliko vrsta šećera u mleku i površno pranje zuba ih neće ukloniti. Što je piće koje pijete gušće, to će se više lepiti za vaše zube. Ukoliko baš žudite za mlečnim proizvodom, možda je bolje da pojedete parče sira, piše Stvarukusa.

Ako želite blistav osmeh, izbegavajte ovu hranu

SOK OD POMORANDŽE

Sve što je kiselo oštetiće vaše zube. Problem sa sokom od pomorandže je u tome što, ma koliko organski i prirodan bio, ne postoji ništa prirodno u tolikoj koncentraciji pomorandže u njemu. Pojesti jednu pomorandžu je vrlo zdravo, ali iscediti nekoliko citrusa u čašu i popiti, sasvim je druga priča. Slično kao i sa mlekom, ovaj sok se lepi za vaše zube i ostaje tu cele noći. Mnogi ljudi misle da će pranje zuba to srediti ali, zapravo, vašim ustima je potrebno mnogo više vremena da se oporave od te količine kiseline.

PRELIVI ZA SALATE

Ukoliko mislite da je vrlo zdravo što svaki dan jedete salatu, razmislite o svojim zubima. Balzamiko sos je idealan preliv za salatu, ali je vrlo kiseo. Čestom konzumacijom ovog preliva možete ozbiljno da oštetite svoje zube. Već pH nivo od 5.5 može da ugrozi vaše zube i prouzrokuje njihovo rastvaranje, pa zato pripazite koliko je vaša dijeta i ishrana kisela.

Nega zuba: 7 neprijatelja vašeg blistavog osmeha

SUŠENO VOĆE

Sušeno voće obiluje šećerom koji se zadržava na vašim zubima. Kada jedete slatkiše, bakterije u vašim ustima pretvaraju šećere u kiselinu i samim tim pretvaraju i vaša usta u kiselu sredinu. Upravo na taj način nastaje karijes.

Pročitajte i  Topla kupka za sagorevanje masnih naslaga i poboljšanje zdravlja

HLEB

Namirnice kao što je hleb možda vam deluje bezazleno, ali i on može da ošteti vaše zube. U hlebu postoje skriveni šećeri, baš kao i u mleku i jogurtu. Ne zaboravite da se hleb meša sa vašom pljuvačkom kada žvaćete. Što se više zadržava između zuba to je štetniji za vašu dentalnu higijenu.

Zato, nakon svakog obroka temeljno operite zube da bi vam osmeh bio blistav.

Pročitajte i 14 stvari koje bi zubari voleli da svi znamo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *