4 razloga zašto ne možete da smršate - Men`s Health

4 razloga zašto ne možete da smršate

1. VAŠ ORGANIZAM „MISLI“ DA JE U PITANJU DEFICIT ENERGIJE

Kad postoji hronični deficit energije (unosi se manje kalorija nego što se troši), vremenom organizam počne da „misli“ da nemate šta da jedete. Rezultat ovoga je to da organizam zadržava masnoće kao način da se zaštiti. Da napravimo poređenje – zamislite da je vaš organizam kuća, piše Stvarukusa.

Saznajte i 10 saveta za najlakše mršavljenje ikada

Ako nemate dovoljno novca da platite struju, šta ćete uraditi? Verovatno maksimalno smanjiti potrošnju struje. Organizam funkcioniše na sličan način. Kada ne unosite dovoljno kalorija, organizam čuva energiju tako što smanjuje telesnu temperaturu (usporava metabolizam), smanjuje proizvodnju želudačnih sokova (što varenje čini težim), smanjuje puls i smanjuje funkciju štitne žlezde, što kao rezultat ima manje energije. Ovo je odgovor organizma na nedostatak kalorija – pokušava da izdrži što duže bez hrane. Ovo se obično dešava kad držite dijete sa „brojanjem kalorija“.

2. IPAK NISTA ZDRAVI

Mršavljenje sigurno nije prioritet kad vaš organizam i vitalni organi ne dobijaju dovoljnu nutrijenata. Ne postoji „prečica“ da brzo smršate. To možete postići samo kada vam je organizam dovoljno zdrav da može prirodno da „odbaci“ suvišne kilograme. Morate biti zdravi da biste smršali, a ne skidati kilograme da biste bili zdravi.

Želite da smršate? Ove 3 namirnice morate da jedete svaki dan!

3. JEDETE HRANU KOJA PREVAZILAZI KAPACITETE ZA VARENJE VAŠEG ORGANIZMA

Kada jedete hranu koju vaš organizam ne može da svari, ta hrana se na kraju „okreće protiv vas“. Ova pojava je česta kod ljudi koji imaju problem sa disbalansom u nutrijentima. Nutricionistički deficiti čine organizam osetljivijim i hrana se teže vari, pogotovo mleko i gluten. Obično je neophodno da izbacite ove namirnice iz ishrane dok ne oporavite organizam. Kada vam se organizam dovoljno oporavi, možete ih ponovo uvesti u ishranu.Takođe, kada jedete hranu koju ne možete da svarite – zapravo NE apsorbujete nutrijente iz nje, bez obzira na to što ih jedete, tako da ovo dovodi do još većeg deficita nutrijenata.

Pročitajte i  5 grešaka koje pravimo svaki dan

4. NE UNOSITE DOVOLJNO UGLJENIH HIDRATA I/ILI ŠEĆERA

Kada ne unosite dovoljno „dobrih“ ugljenih hidrata, koji su od ključne važnosti za stimulisanje rada metabolizma i preradu hormona štitne žlezde (T4 u T3) u jetri, teško da ćete smršati. Bez adekvatnih zaliha ugljenih hidrata (glikogena) u jetri, organizam ne može da napravi ovu važnu „konverziju“ hormona. Lak način da proverite da li je u pitanju ovo jeste da izmerite temperaturu čim se probudite. Ako je niža od 36,5 stepeni, onda je verovatno problem ovo i/ili prvi razlog koji smo naveli

9 tajni nutricionizma: Bez poštovanja ovih pravila nema mršavljenja

Izvor: Cdm.me

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *