Kako obim vrata utiče na zdravlje? - Men`s Health

Kako obim vrata utiče na zdravlje?

Ne možete da zakopčate poslednje dugme na vašoj košulji? Možda imate veći problem od pomisli da to deluje prilično neuredno. Naime, u novoj studiji iz Brazila, ističe se da muškarci sa velikim obimom vrata imaju veće šanse da razviju neko srčano oboljenje.

Nakon što su sproveli istraživanje među 4.000 muškaraca, naučnici su objasnili da prosečan obim vrata kod muškaraca iznosi oko 38 cm.

Pogledajte i Savršena vežba za veći i snažniji vrat

Sa svakih dodatnih 2,5 cm u obimu vrata iznad prosečnog, muškarci imaju 32 odsto veće šanse da razviju otpornost na insulin, 24 odsto veće šanse da imaju povišeni krvni pritisak, 50 odsto veće šanse da im skoči vrednost triglicerida, kao i 22 odsto veće šanse da imaju nizak HDL ili dobar holesterol.

Masne naslage koje se nalaze u predelu vrata, mogu da izazovu proizvodnju inflamatornih supstanci koje doprinose gomilanju plaka u karotidnim arterijama u vratu, što utiče loše na srce, tvrdi autorka gore pomenute studije, Kristina Baena.

Pogledajte i  Hranljiva kombinacija koja topi masne naslage

Međutim, muškarci kod kojih nije slučaj da je vrat deblji zbog masnih naslaga, već samo imaju razvijene trapezaste mišiće, čini se da neće osetiti prethodno navedene posledice.

Zato, razmislite o sledećem koraku: Izmerite obim vašeg vrata.

Ukoliko je obim veći od 39 cm, posetite lekara radi preventivnog pregleda, tvrdi fizioterapeut Baena.

Možda će vam izmerititi krvni pritisak, proveriti nivo šećera u krvi i holesterol takođe.

U studiji Baene, ističe se da oni muškarci kod kojih je obim vrata veći u odnosu na prosečni, imaju i do tri puta veće šanse da razviju srčane probleme i ostale zdravstvene tegobe.

Pročitajte i  Čelični triceps bez tegova, bučica i sprava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *