Evo zašto ne treba da ignorišete krvarenje desni - Men`s Health

Evo zašto ne treba da ignorišete krvarenje desni

Oboljenje desni, poznatije kao gingivitis, predstavlja hronično nastajanje bakterija iz plaka i može se otkloniti jedino uz pomoć stomatologa.

KAKO NASTAJE?

Ukoliko zubni plak ostaje duže na vašim zubima, jer ne odlazite redovno kod stomatologa, veći je rizik da ćete se suočiti sa upalom i otokom unutrašnjosti usne duplje. Stoga je često da pranje zuba bude veoma iritantno i da dođe do krvarenja.

Koliko često treba menjati četkicu za zube?

Većina ljudi nije ni svesna da ima gingivitis, jer ne reaguju dok ne osete bol. Ukoliko na vreme ne sprečite ovaj problem, može doći do pojave parodontoze, a na kraju postoji opasnost od gubitka zuba i trajnih promena u kostima unutar zuba.

MOŽE DA DOVEDE DO OZBILJNIJIH OBOLJENJA

Prema podacima Nacionalnog Instituta za dentalna i kraniofacijalna istraživanja, oboljenja desni mogu da dovedu do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput srčanih bolesti i dijabetesa.

KAKO DA OČUVATE ZDRAVLJE ZUBA?

Jedini način da izbegnete gingivitis je redovna oralna higijena. Zube trebate da perete najmanje dva puta dnevno uz obaveznu upotrebu zubnog konca pre odlaska na spavanje, kako biste sprečili izgradnju zubnog plaka.

Saznajte i 14 stvari koje bi zubari voleli da svi znamo

Redovno posećujte stomatologa, jer ćete tako izbeći i brojna druga zubna oboljenja poput karijesa i smanjiti osetljivost zuba na toplo i hladno ili prilikom žvakanja.

D.R.

Pročitajte i  Kafa opasna po zdravlje muškaraca?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *