Šta vaše oči odaju? - Men`s Health

Šta vaše oči odaju?

Studija u razvoju objavljena u časopisu Psyhological Science kaže da male vene iza očiju otkrivaju koliko je zdrava vaša glava.

ISTRAŽIVANJE
Naučnici su otkril da su ljudi sa širim venama, u srednjim godinama lošije prošli na IQ testovima. Drugi faktori kao što su pušenje, dijabetes ili socioekonomski status ne mogu biti krivi za rezultate, rekao je vodeći autor studije Idan Šalev.

Kapilari u očima mogu da oslikavaju stanje krvnih sudova mozga, jer su slični po veličini, strukturi i funkciji. Kapilari u očima i vene u mozgu su razvijene iz istih ćelija.

Prethodne studije su povezivale veličinu krvnih sudova u očima sa rizikom od oboljenja od demencije, kardiovaskularnih bolesti ili moždanog udara, ali ova ispitivanja su rađena kod starijih ljudi, rekao je Šalev. Studija je pokazala da zdravlje vaših očiju ukazuje na zdravlje mozga u ranom dobu. Rezultati su primećeni čak i kod dece.

Iako dobro vidite snimanje mrežnjače može biti najlakši način da proverite vaš mozak. To je takođe dobar način da pratite promene ukoliko spadate u rizičnu grupu za dobijanje kardiovaskularnih bolesti. Upoređivanje nalaza iz različitih perioda života, mogu sprečiti problem. Promene na mozgu mogu proći nezapaženo, jer se dešava da se simptomi javljaju mnogo kasnije

Pročitajte i  Možda ste HIV pozitivni
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *