14 stvari koje bi zubari voleli da svi znamo - Men`s Health

14 stvari koje bi zubari voleli da svi znamo

ZUBNI PLAK

Bakterije zubnog plaka se mogu formirati na svim delovima desni. Plak je veoma tanak, pa ga je gotovo nemoguće primetiti, posebno ako je sa unutrašnje strane. Formira se postepeno i moože da uzrokuje čitav niz zubnih oboljenja. Najbolji način u borbi protiv plaka je dvominutno pranje zuba najmanje dva puta dnevno uz obavezno korišćenje zubnog konca.

Nega zuba: 4 laži u koje verujemo

SUVA USTA

Pljuvačka je veoma važna za higijenu zuba i borbu protiv karijesa. Pomaže da se fizički ukloni ostaci hrane, a uz to ima i antibakterijska svojstva. Ukoliko imate suva usta, jedan od uzroka je najverovatnije uzimanje određenih lekova. Ovaj problem možete da rešite raznim tečnostima za ispiranje usta i pastama.

PRANJE ZUBA PRE SPAVANJA

Vaši zubi će tokom noćnih sati biti izloženi pojačanom dejstvu bakterija plaka, pa je zato pranje zuba pre spavanja od krucijalnog značaja.
Pranje zuba ujutru je jednako važno kao i noćno, posebno ako dišete na usta što će dodatno isušiti ovu regiju.

KONAC ZA ZUBE

Plak pokriva svaki deo zuba uključujući i delove koji su van vašeg domašaja. Bez korišćenja zubnog konca lepljivi delovi plaka će se formirati na zubu. Veoma je bitno da prostor između zuba očistite zubnim koncem i tako sprečite pojavu karijesa i drugih oboljenja.

11 grešaka koje pravimo prilikom pranja zuba

ZUBNI KAMENAC

Vremenom minerali iz pljuvačke plak pretvaraju u kamenac, koji uobičajeno nastaje sa unutrašnje strane zuba, jer se ona u manjoj meri čisti koncem. Da biste uklonili zubni kamenac, potrebno je da posetite svog stomatologa, jer će u suprotnom doći do stvaranja tvrdih naslaga i mrlja na zubu.

OBOLJENJA DESNI

Plak se može formirati i unutar desni i izazvati upalne procese. To stanje se naziva gingivitis ili periodontalno oboljenje. Ukoliko se ne leči može izazvati različita oboljenja poput različitih infekcija, kamenca ili čak devijacija kosti koji podržavaju zube.

POGREŠNA UPOTREBA KONCA

Nikada nije moguće da previše vodite računa o negi zuba, ali je itekako moguće da konac koristite previše jako i potpuno pogrešno. Ukoliko previše snažno pritiskate konac tokom čišćenja oštetićete delove desni između zuba, pa će doći do krvarenja, iritacije i oticanja.

Umesto toga držite konac pod uglom da se obavija oko zuba tako da možete ukloniti plak. Laganim pokretima klizite po stranama zuba i otklonite svu nečistoću.

Nega zuba: 7 neprijatelja vašeg blistavog osmeha

PRESNAŽNA UPOTREBA ČETKICA

Mnogi ljudi greše, jer misle da će snažnijim pranjem zuba postići bolju higijenu. Ukoliko previše jako pritiskate svoje zube četkicom, može doći do ozbiljnog oštećenja tkiva i gleđi, ali i veće osetljivosti korena zuba. Umesto toga poželjno je koristiti mekane četkice za zube i kružnim pokretima otklanjati nečistoću za samog zuba.

Pročitajte i  5 grešaka koje pravimo svaki dan

ŠEĆER

Šećer se kroz metabolizam pretvara u kiselinu, pa napada naše zube uzrokujući bolesti desni. Ukoliko jedete previše slatkiša i pijete dosta slatkih gaziranih napitaka naštetićete svojim zubima.
Nema potrebe da izbegavate sve šećere. Voće i crna čokolada koja sadrži flavonoide, polifenole i tanine su odlična zamena za šećer i dobar saveznik u borbi za bolje dentalno zdravlje.

KOLIKO PUTA DNEVNO JEDETE?

Nije važno samo šta jedete već i koliko često to radite, jer je i to važno kada je dentalna higijena u pitanju. Svaki put kada jedete stvarate uslove za nastanak bakterija, jer će se hrana zadržavati između zuba i stvarati određene kiseline. Ako jedete tokom čitavog dana i pritom ispijate kafe nećete dati priliku zubima da se odmore od tih napada kiseline.

Zdravlje zuba: 5 činjenica koje do sada niste znali

I NAJMANJA PUKOTINA JE OPASNA ZA ZUB

Kada dođe do naprslina na zubu nastaće problemi sa kostima zuba koja se zove dentin, pa će propadanje zuba biti brže. Kao prevencija predlaže se unos fluorida putem vode koja će tako doći do našeg krvotoka. Fluoridi su veoma korisni, jer mogu da uspore propadanje zuba za 40 procenata.

STVARANJE NAVIKA

Karijes je kod dečije populacije pet puta češća pojava od astme. Lekari smatraju da je loše dentalno zdravlje uzročnik brojnih hroničnih bolesti kod dece. Zato od malih nogu bi trebalo stvarati deci navike pranja zuba, jer oštećenost zuba može postati trajna stvar. U razvijenim zemljama sveta zdravlje zuba ima status zdravstvenog prioritreta, pa se i na tom primeru može videti stanje jedne nacije.

LOŠE SVEUKUPNO ZDRAVLJE

Oboljenja desni, karijes i gubitak zuba su bolna i neprijatna iskustva. Najveći problem nastaje prilikom procesa žvakanja ukoliko imate većih problema sa zubima. Naučna istraživanja su pokazala vezu između oboljenja desni i srčanih tegoba. Sve u svemu, zdravi zubi su jedan od ključnih faktora za dobro zdravlje u celini.

5 neočekivanih činioca koji mogu da unište vaše zube

REDOVNA POSETA STOMATOLOGA

Iako imate lepe i zdrave zube koje redovno održavate, potrebno je sa vremena na vreme da posetite svog zubara. Stomatolozi mogu da vide stvari koje vi ne možete uključujući i unutrašnjost zuba putem rendgena. Svako od nas je drugačiji, pa se zato i prepisana nega razlikuje. Treba napomenuti da ni svi proizvodi za higijenu zuba nisu preporučljivi za svakog, pa zato uz pomoć zubara pronađite najbolje rešenje za vas.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *