9 tajni nutricionizma: Bez poštovanja ovih pravila nema mršavljenja - Men`s Health

9 tajni nutricionizma: Bez poštovanja ovih pravila nema mršavljenja

OGRANIČITE UNOS KALORIJA

Pitate se da li da se odlučite za ishranu sa smanjenim procentom ugljenih hidrata ili masti, ali stvari su još jednostavnije. Ako želite da smršate, morate da unosite manje kalorija nego što sagorevate. Dakle, savršena dijeta je ona sa kojom možete da živite, bilo da ograničite unos masti, ugljenih hidrata ili kombinaciju ova dva.

WHEY ZA MANJI OBIM STRUKA

Namirnice bogate proteinima će vas duže držati sitim, pa ćete uspešnije izbegavati prejedanje. Najbolja namirnica za kontrolu apetita je whey protein.

Svakog dana izblendirajte dve merice whey proteina, voće (sveže ili zamrznute borovnice ili bananu) i vodu ili led i ubrzo ćete primetiti kako vam se obim struka smanjuje.

Instant mršavljenje: 20 stvari koje treba da uradite pre spavanja

MESO REDUKUJE UNOS MASNOĆA

Namirnice životinjskog porekla povećavaju termogenezu više od proteina iz povrća, pa je najbolje da jedete meso ako želite da sagorite više kalorija. Najbolje je da konzumirate piletinu, govedinu ili svinjetinu. Na ovaj način ćete sagoreti više kalorija tokom dana i ubrzati metabolizam.

BCAA

BCAA su amino kiseline razgranatog lanca, koji će vam pomoći da se brže oporavite nakon treninga, povećate testosteron i hormon rasta, a poznate su i po pozitivnom efektu na smanjenje kalorija.

Anđelo Grinseri: 15 najboljih saveta za mršavljenje

Za početak, pokušajte da uzimate 10 grama BCAA dnevno. Možete ih konzumirate putem mlečnih proizvoda i mesa, a možete da kupite i BCAA suplemente. Ukoliko se odlučujete za ovu drugu varijantu, odaberite suplemente sa 50 procenata leucina, 25 procenata izoleucina i 25 procenata valina.

Kao što smo rekli, počnite sa 10 grama dnevnog unosa BCAA, a potom povećavajte unos imajući na umu da je maksimalan unos 60 grama dnevno.

PRESTANITE SA KONZUMIRANJEM VISOKORAFINISANIH UGLJENIH HIDRATA

Jedna stvar sa kojom može da se složi svako ko je nekada želeo da smrša jeste da iz ishrane treba potpuno da se izbave visokorafinisani ugljeni hidrati, u vidu slatkiša sa velikim procentom fruktoze, kao i hleb, sa niskim procentom vlakana.

Pročitajte i  Mršaviji žive duže?

JEDITE VIŠE VLAKANA

Efekat vlakana je sasvim drugačiji od efekta brze hrane. Kada konzumirate vlakna, oni duže putuju do krvotoka, a vaš nivo šećera u krvi duže ostaje stabilan, što rezultira većim prilivom energije i manjim osećajem gladi između obroka.

Recept za brzo mršavljenje nam je sve vreme bio ispred nosa

RAČUNAJTE NA KALCIJUM

Nedavna istraživanja otkrivaju da mlečni proizvodi i druge namirnice bogate kalcijumom pomažu da ostanete vitki i mršavi, sprečavaju osteoporozu i rak creva. Preporučena dnevna doza kalcijuma je 1.000 do 1.200 miligrama.
Nažalost, previše kalcijuma može da poveća rizik od raka prostate, pa obratite pažnju.

ALFA MUŠKARCI KORISTE OMEGA-3 MASNE KISELINE

Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa, ali utiču i na bolji izgled i mršavljenje.

Ukoliko ne jedete ribu dva puta nedeljno ili ne uzimate suplemente ribljeg ulja, pokušajte da jedete jaja obogaćena omega-3 masnim kiselinama, koje možete da jedete četiri na dan bez ikakvog negativnog efekta po vaš nivo holesterola.

34 supernamirnice za najbrže mršavljenje

NAPRAVITE PLAN

Morate da imate plan kojeg ćete se pridržavati i koji će vam pomoći da smršate.

Najbolji plan uključuje sledeće elemente:

  • obroci i grickalice su bazirane na čistim izvorima proteina: riba, jaja, mlečni proizvodi i meso
  • bolje je da imate više obroka nego manje. Šet, šest obroka dnevno je idealno
  • Nikada niko nije postao gojazan zato što je jeo najbolje izvore ugljenih hidrata: voće, povrće i cele žitarice. A niko nije umro jer je izbegavao krompire, pastu, pirinač, kokice i hleb.
  • Dijete sa niskim i visokim procentom masti su efikasne, ali onaj ko izbaci masti iz svoje ishrane je osuđen na propast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *