7 stvari koje će se dogoditi kad prestanete da pijete gazirano - Men`s Health

7 stvari koje će se dogoditi kad prestanete da pijete gazirano

LEPŠI I SJAJNIJI OSMEH

Kada budete prestali da pijete gazirana pića, primećete da je vaš osmeh postao lepši i zavodljiviji. Gazirana pića su jedan od glavnih krivaca za propadanje zuba, jer ne samo što sadrže visok procenat šećera, već sadrže i visok nivo kiselina, što prouzrokuje eroziju zubne gleđi. Neka istraživanja su čak pokazala da gazirana pića imaju isti efekat na vaše zube kao pojedine droge poput krek kokaina.

Ako želite blistav osmeh, izbegavajte ovu hranu

POBOLJŠAĆETE RAD SRCA

Postoji mnogo dokaza da gazirana pića nisu dobra kada je stanje vašeg srca u pitanju. Štaviše, ona značajno utiču na povišen rizik od dobijanja kardiovaskularnih oboljenja.

IMAĆETE MANJU POTREBU ZA MOKRENJEM

Gazirana piće su diuretici, što znači da ćete, ukoliko ih često konzumirate, češće ići u WC.

Takođe su na listi stvari koje izazivaju infekcije urinarnog trakta, s obzirom na to da visok procenat šećera u njima može podstaći razvoj bakterija.Ukoliko pored gaziranog pijete i mnogo čaja, kafe ili alkohola, koji su takođe diuretici, onda nećete primetiti neku razliku.

5 razloga da konačno odustanete od gaziranih pića

MANJE GLAVOBOLJA I BOLJI SAN

Glavobolja koju dobijete na poslu u četiri sata popodne ne mora da znači da je zbog stresa.

Moguće je da je od gaziranog napitka koji ste konzumirali prethodnog dana. Naime, otkriveno je da aspartan, hemijska supstanca koja povećava ukus slatkog, povezana sa glavoboljama, insomnijom i epileptičnim napadima.

SMRŠAĆETE

Ako uzmemo u obzir već pomenutu veliku količinu šećera koja se nalazi u gaziranim pićima, a koja sigurno utiče na vašu kilažu, onda nije čudno to što ćete sigurno smršati ukoliko prestanete sa konzumiranjem ovih pića.

Pročitajte i  Vratite se zdravoj ishrani uz ovih 7 saveta

OJAČAĆETE KOSTI

U jednoj studiji iz 2014. godine, dokazano je da je rizik od polomljenog kuka kod žena u menopauzi veći za 12,5 odsto ukoliko su redovno konzumirale gaziranu tečnost.

Tačan razlog još nije otkriven, ali se sumnja da kafein “skida” kalcijum sa kostiju, pa je ovo još jedan razlog da prestanete da uživate u gaziranim pićima.

Evo kako gazirana pića utiču na izgled vaše kože

ŽIVEĆETE DUŽE

Ne samo što gazirana pića utiču na stanje vaših zuba i srca, već štete i vašem DNK!

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji su otkrili da je konzumiranje gaziranih pića povezano sa smanjenjem telomera, zaštitnih jedinica u DNK koje pokrivaju krajeve hromozoma u ćelijama.

Što je još važnije, telomeri su usko povezani sa ljudskim životnim vekom. Kratki telomeri su zabeleženi kod ljudi koji imaju veću šansu da obole od hroničnih bolesti kako stare, poput srčanih oboljenja, dijabetesa i pojedinih oblika raka.

Izvor: Mondo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *