5 koraka od hrkanja do saobraćajne nesreće - Men`s Health

5 koraka od hrkanja do saobraćajne nesreće

  

PRVA FAZA: Padate u dubok san

Dok blaženo tonete u duboki san, svaki centimetar vašeg tela se opušta, uključujući i zadnje-gornji zid vaše usne duplje. To područje je poznato kao meko nepce i ima važnu ulogu u govoru, gutanju i sudaranju na autoputu.

DRUGA FAZA: Počinjete da hrčete

Ako vam je vrat bucmast (zato što ste čitavi bucmasti) ili se mišići mekog nepca, jezika i ždrela suviše opuste (jer ste pili alkohol ili uzimali sedative, na primer) vaš disajni put se sužava i počinje hrkanje. Ako se ovo dešava često i težeg je stepena, imate stanje koje se zove opstruktivna noćna apneja odnosno prekid disanja u snu.

Evo kako vam hrkanje može uništiti život

TREĆA FAZA: Vaše moždane ćelije počinju da se guše

Kada svi sistemi funkcionišu kako treba,udišete optimalnu količinu kiseonika i izdišete odgovarajuću količinu ugljendioksida. Ali opstruktivna noćna apneja nije normalno stanje. Zatvaranje disajnog puta smanjuje količinu kiseonika koje telo prima na 60 odsto potrebne, ili čak i manje, zbog čega moždane ćelije trpe, pa počinju i da odumiru.

ČETVRTA FAZA: Borite se za vazduh

Vaš mozak detektuje pad koncentracije kiseonika i naređuje mišićima disajnih puteva da se stisnu. Snažno udišete i budite se na par sekundi, ali se toga posle i ne sećate. Ovaj ciklus može da se ponavlja i do 30 puta na sat, zbog čega nikako ne padate u dubok san, koji najviše odmara mozak i telo.

PETA FAZA: Zadremate za volanom

Budući da se neurotransmiter adenozin, koji dovodi do uspavljivanja, najbolje eliminiše u fazi dubokog sna, započećete dan sa viškom ove supstance u mozgu. Osim toga, višegodišnjin edostatak kiseonika tokom spavanja je ubio mnoge ćelije u vašem retikularnom aktivirajućem sistemu, koji kontroliše stanje budnosti. I sve što vam je sada potrebno su topla kola, monotono brujanje motora i dosadan autoput i… lako… možete… da… zaspite…

Pročitajte i  Šta kažu naučnici: Da li su daske u javnim toaletima opasne po zdravlje?

4 laka načina da se rešite hrkanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *