Šta boja jezika otkriva o vašem zdravlju? - Men`s Health

Šta boja jezika otkriva o vašem zdravlju?

SVETLOCRVENA BOJA JEZIKA OZNAČAVA MANJAK VITAMIN B12

Ako prirodno ružičasta boja jezika odjednom postane svetlocrvena, to može da ukazuje na manjak vitamina B12. Taj vitamin je nužan za crvena krvna zrnca koja organizam snabdevaju kiseonikom, pa njegov nedostatak može da izazove neurološke probleme i demenciju.

Upravo zbog toga preporučuje se više namirnica bogatih vitaminom B kao što su meso, tunjevina, losos i mlečni proizvodi.

Saznajte i Jezik otkriva kakvo vam je zdravlje

BELA BOJA UKAZUJE NA GLJIVIČNU INFEKCIJU

Bela boja jezika može da upućuje na gljivičnu infekciju kandidom, ali i na autoimunu bolest vitiligo. Reč je o ograničenoj depigmentaciji koja se najčešće javlja na rukama, stopalima, licu i jeziku. Infekcija kandidom najčešće je posledica dužeg uzimanja antibiotika, ali javlja se i zbog pada imuniteta.

ŽUTI JEZIK JE ZNAK INFEKCIJE

Jezik najčešće požuti od napitaka kao što je kafa, ali može da bude posledica loše higijene. Takođe, žuta boja može da ukazuje na infekciju u organizmu.

TAMNA BOJA UKAZUJE NA LOŠU CIRKULACIJU

Tamno ljubičasta boja jezika može biti znak loše cirkulacije i visokog nivoa holesterola u krvi. Najčešće je posledica loše ishrane i manjka vežbanja, a ispoljava se kao depresija i nedostatak energije.

BLEDA BOJA UKAZUJE NA LOŠU CIRKULACIJU

Jezik je bled, jer je smanjen protok krvi do jezika, a često se radi o nedostatku gvožđa u krvi. Ostali simptomi su umor, vrtoglavica, lupanje i preskakanje srca.

Šta mesta na kojima izlaze akne otkrivaju o vašem zdravlju?

CRVEN JEZIK SA PRIMESOM ŽUĆKASTE BOJE

Ovo može biti oznaka dehidratacije i raznih poremećaja u organizmu, poput hipertireoze, a ostali simptomi su vrućina, prekomerno znojenje, žeđ, proliv ili zatvor, nervoza, problemi s kožom.

RUŽIČASTO-BELIČAST JEZIK

Pročitajte i  Gojaznost kao najveći zdravstveni problem

Ako vam je jezik ružičast u celosti osim sredine koja je belkasta, onda se radi o zadržavanju vode u organizmu. Ostali simptomi su nadutost, osećaj težine u prsima i abdomenu, letargija.

RUŽIČASTI JEZIK SA LJUBIČASTIM TUFNICAMA

Ovakav izgled jezika označava zastoj krvi, a ostali simptomi su hladni udovi, varikozne vene, bolne noge, glavobolje, bol u prsima, problemi s jetrom.

RUŽIČASTI JEZIK SA SITNIM TAČKICAMA NA VRHUN

Ovo je prvi odgovor tela na emocionalni stres, a uključuje simptome poput promena raspoloženja, depresije.

CRVENI JEZIK SA ŽUTOM MASNOM NASLAGOM

Ovakav jezik označava toplotu i vlagu, a povezuje se s problematičnom kožom, urinarnim infekcijama, teskobom.

10 tajni o zdravlju koje otkrivaju stopala

SVETLIJI JEZIK SA TANKIM BELIČASTIM SLOJEM

Jezik je svetlije boje, na njemu se nalazi tanki beli sloj, a jezik je često otečen i bolan. Povezuje se s osećajem hladnoće u telu, bolovima u leđima, slabijom polnom moći, impotencijom.

CRVENI I ISPUCAN JEZIK

Na jeziku je vrlo malo ili uopšte nema naslaga, on je crven i popucan. Povezuje se s valunzima, noćnim znojenjem, nesanicom, nervozom, zvonjenjem u ušima.

Izvor: Vesti-online

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *