Ovim signalima vam telo poručuje da ne unosite dovoljno kalijuma - Men`s Health

Ovim signalima vam telo poručuje da ne unosite dovoljno kalijuma

Kada razmišljate o najzdravijim hranljivim materijama, pretpostavljamo da vam kalijum nije na vrhu liste, ali bi trebalo da bude, piše Stvar ukusa. Ovaj mineral igra važnu ulogu u mnogim vitalnim funkcijama u telu.

Otkrijte kako prepoznati nedostatak gvožđa

Naučna studija objavljena u časopisu Clinical Journal of the American Society of Nephrology je pokazala da povećan unos kalijuma može delovati preventivno na pojavu srčanih i bubrežnih oboljenja. Stručnjaci preporučuju da bi odrasle osobe trebalo da unose najmanje 4.700 miligrama kalijuma na dan, ali većina nas jedva da unese polovinu te količine.

Ovi simptomi najčešće ukazuju na to da ne unosite dovoljno kalijuma u organizam:

UMOR

Ukoliko dovoljno spavate, a opet ste konstantno umorni i bez energije, moguće je da vam nedostaje kalcijum. Zato, neka se na vašem tanjiru češće nađu namirnice bogate ovim mineralom.

VISOK KRVNI PRITISAK

Mnogo je uzročnika visokog krvnog prititska. Pored genetskog faktora, loše ishrane i gojaznosti, to može da bude i nedostatak kalijuma. Ovaj mineral se naročito preporučuje osobama koje jedu slanu hranu, a na jelovniku imaju manje voća i povrća.

Ovo je možda pravi razlog za vaš nedostatak seksualne želje

GRČEVI

Ukoliko vam grčevi u nogama nisu nepoznata pojava, moguće je da je glavni uzročnik nedostatak kalijuma. Ovo je posebno slučaj kod sportista jer oni pojačanim znojenjem gube elektrolite, uključujući i kalijum.

UBRZAN RAD SRCA

Nedostatak kalijuma može da izazove i ubrzan puls. U tom slučaju se obavezno javite lekaru.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *