Pobedite bakterije - Men`s Health

Pobedite bakterije

Nema svako kupatilo antibakterijski sapun, zato je bolje biti pripremljen. Ako se koriste pravilno, dezinfekciona sredstva ruku štite vas od brojnih virusa i bakterija.

PROVERITE SADRŽAJ ALKOHOLA
Većina sredstava za dezinfekciju ruku uz pomoć alkohola ubijaju bacile, ali pobrinite se da kupite ono koje sadrži barem 60 odsto alkohola – imaće veći efekat. Glavni proizvođači nude baš tu količinu, dok neki malo jeftiniji proizvodi mogu sadržati manje. Ali, nemojte ni preterivati – ona koja sadrže procenat alkohola veći od 60 nisu toliko efikasna. U skoroj studiji sprovedenoj od strane časopisa American Journal of Infection Control, otkriveno je da sredstva koja sadrže 95 odsto alkohola nemaju dovoljno materije koja vlaži kožu, što je isto potrebno da bi funkcionisala.

POBRINITE SE ZA HIDRATACIJU
Alkohol vam može isušiti kožu, a preterana upotreba sredstava za dezinfekciju može da ošteti vaše ruke, čineći ih grubim, preosetljivim, ili čak, ispucalim. Aloe vera je jedan od najčešćih dodataka koji neguju vašu kožu. Ona će obezbediti vlagu koži vaših ruku, a dokazano je i da sredstvu za čišćenje daje dodatnu snagu u borbi protiv mikroba, kaže druga studija.

NE ŠTEDITE
Ako su vam ruke suve za manje od 15 sekundi, onda ne koristite dovoljno sredstva. Istraživanje obavljeno na Univerzitetu Severna Karolina, kaže da je 7 grama tečnosti (otprilike veličina jednog novčića) ubilo dva puta više bakterija nego 3 grama. Potrebno je 30 sekundi ili više da sredstvo utrljate u kožu i osušite.

NE ZABORAVITE MARAMICE
Gelovi se smatraju boljim od maramica, ali to nije uvek slučaj. Ukoliko sadrže istu količinu alkohola, maramice ubijaju 50 odsto više bacila, kaže pomenuta studija. Koristite gel kada ste u pokretu, ali držite pakovanje maramica na radnom stolu.

Pročitajte i  Zdrava ishrana: 7 namirnica koje snižavaju krvni pritisak
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *