8 načina da pobedite suve i ispucale usne - Men`s Health

8 načina da pobedite suve i ispucale usne

1. ŠTO SE TIČE BALZAMA/LABELA ZA USNE…. 

KORISTITE LABELO ILI BALZAM ZA USNE

Dobro labelo/balzam za usne može da sačuva vaše usne od spoljnih okolnosti. Izaberite labelo, koje sadrži veliki procenat omekšivača. Proverite da li se na listi sastojaka nalazi petrolatum,koji održava vlažnost i dimetikon,koji izoluje pukotine i sanira ih.

NANOSITE GA ČESTO

Kako biste očuvali glatkoću usana,potrebno je da nanosite balzam/labelo često. Potrebno vam je šest do osam nanošenja tokom dana, pa neka to bude prva stvar koju ćete učiniti ujutru, poslednja stvar uveče, a između ih namažite na svakih nekoliko sati. Kako ne biste zaboravili da stavite labelo,stavite jedno u torbu,drugo u kola,treće na sto i još jedno pored kreveta.

Ispucale usne: 7 saveta da vaše usne ponovo budu glatke i nežne

2. ZAŠTITITE USNE DOK STE NAPOLJU

osite rukavice i čizme kada je napolju hladno i pada temperatura,pa tako isto zaštitite i usne. Nosite šal ili ski masku kako biste pokrili svoje usne dok ste na otvorenom. I ne zaboravite da birate balzam sa zaštitom od sunčevih zraka.

3. OBAVEZNA HIDRACIJA

Možda je nedovoljno konzumiranje vode upravo razlog zašto su vam usne ispucale.

REDOVNO PIJTE VODU

Znate koliko je konzumiranje vode bitno po vaše telo a dehidracija je siguran put do ispucalih usana.

4. KORISTITE OVLAŽIVAČE U ZATVORENOM PROSTORU

Oni obezbeđuju dovoljnu vlažnost vašim usnama i koži. Super je da jedno imate na poslu, kao i kod kuće,pogotovo zimi. Uključite ga tokom noći kako biste regenerisali kožu.

Nega tela: 4 greške koje svi pravimo tokom zime

5. NE LIŽITE USNE

Ovo je najgora stvar koju možete da uradite vašoj kožiusana. Kako se vaša pljuvačka bude sušila, biće vam potrebno više vlage iz kože.

Pročitajte i  3 načina da od stresa izvučete samo najbolje

6. NE LJUŠTITE I GRICKAJTE KOŽU USANA

Koža usana je veoma tanka i nežna, a ako je grickate ili ljuštite možete da izazovete krvarenje i bol, usporen proces zarastanja i mnogo više iritacije kože.

7. NE RADITE PILING

PIling usana može da izazove veće probleme pogotovo ukoliko su već ispucale. Umesto toga, koristite balzam,masnu kremu ili uključite ovlaživač vazduha.

8.SLUŠAJTE SVOJE USNE

Neki tretmani mogu da donesu više štete nego benefita, a sastojci poput eukaliptusa, mentola i kamfora mogu da isuše ili iziritiraju vaše usne. Klonite ih,pogotovo ako imate prirodno suvu kožu.

Ukoliko ste alergični na ulja na bazi bilja i masti,poput pčelinjeg voska, šea putera, soijnog ulja,prebacite se na proizvode koje sadrže vazelin.

Nega zuba: 7 neprijatelja vašeg blistavog osmeha

POSETITE DOKTORA

Ako su vaši problemi sa ispucalom kožom usana permanentni,posetite dermatologa. Ispucalost koja ne prolazi, uprkos redovnom korišćenju balzama, može da bude znak infekcije ili ozbiljnijeg problema,kao što je kancer ili prekancerozno stanje.

A.J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *