Ahilova tetiva - Men`s Health

Ahilova tetiva

Ovo je deo tela koji se najčešće povređuje, jer je na takvom mestu i ima takvu ulogu, da za nju odmor tokom dana ne postoji.

KAKO SE LEČI?
Lečenje hroničnih stanja na Ahilovoj tetivi je veoma teško. U poslednje vreme upotrebljava se terapija udarnim talasom (ESWT) i “cross-friction“ masaža (agresivna tehnika koja utiče na bolju prokrvljenost povređenog segmenta).
Ortopedi u Švedskoj osmislili su i razvili sastav izolovane ekscentrične kontrakcije, koji specifičnim kretanjem izaziva nadražaj na povređeni deo tetive. Operativno lečenje Ahilove tetive čini se retko i tek onda kada su sve ostale terapijske metode istrošene.

Kortizonske injekcije koje se daju direktno u tetivu naglo uklanjaju bol, ali i povećavaju šanse da ona pukne, pogotovo kod sportista. Međutim, iako je najjača tetiva u ljudskome telu, ona puca neočekivano često, mada se to ne čini na prvi pogled.

KAKO DOLAZI DO PUCANJA
Do pucanja Ahilove tetive dolazi gotovo bez ikakvog upozorenja, bola ili neke druge vidljive povrede, a pravi razlog nije detaljno utvrđen. Budite oprezni, naročito prilikom napornih treninga.

Pročitajte i  Jedite više masti, a manje ugljenih hidrata
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *