Nedostatak sna izaziva anksioznost - Men`s Health

Nedostatak sna izaziva anksioznost

Ostajanje do kasno i spavanje po samo nekoliko sati utiče na vas tako što ćete ujutru izgledati očajno, a u toku dana bićete pod stresom i na ivici živaca.

ISTRAŽIVANJE
Novo istraživanje Journal of Neuroscience otkriva da kada vam fali sna, povećana je mogućnost da se osećate anksiozno- onaj osećaj treme pred ispit, sastanak sa šefom… Naučnici objašnjavaju da je to zato što nedostatak dubokog sna alarmira amigdalu, centar u mozgu za emotivne procese, kao i agresivo ponašanje.

Istraživači su skenirali mozak nekoliko zdravih osamnaestogodišnjaka i videli niz zanimljivih slika. Prvo su posmatrali mozak nakon što se ispitanik dobro naspavao, a kasnije  su posmatrali slike posle neprospavane noći. Slike su bile ili neutralne ili uznemiravajuće ili nešto između. Anksiozni poremećaj nije dijagnostikovan ni kod jednog ispitanika.

REZULTATI
Rezultati su pokazali da one koje muči nesanica rasla aktivnost u moždanom centru za emocije u iščekivanju ružnih ili neutralnih slika da se pojave.
“Do ovog trenutka, naučnici nisu znali da li je gubitak sna posledica anksioznosti ili je bilo obrnuto.“, kaže Andrea Goldstajn, autor ovog istraživanja. Ovo istraživanje otkriva da nedovoljno sna može da bude okidač za anksioznost.
Takođe, istina je da oni ljudi koji su po prirodi anksiozni i skloni ka razvoju anksioznog poremećaja su oni koji najviše osećaju uticaj nedostatka sna.
“Ovo istraživanje nam je pokazalo koliko je bitno po naše mentalno zdravlje dobro spavati.“, zaključila je Andrea Goldstajn.

Pročitajte i  Vreme je za prolećno spremanje tela!
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *