Prvi odlazak urologu: 7 stvari koje treba da znate - Men`s Health

Prvi odlazak urologu: 7 stvari koje treba da znate

Urolozi su lekari specijalisti za urogenitalni trakt – bubrege, bešiku, nadbubrežne žlezde i uretru, kao i za muške reproduktivne organe i plodnost. U pitanju su takođe i doktori koji su specijalizovani da na ovim organima vrše operacije i adekvatno ih leče.

Saznajte i Jesu li akne na genitalijama normalna pojava?

1. Urolog će vas zamolite da date urin na analizu, pa nemojte da idete prazne bešike na pregled. Budući da mnoga urološka stanja mogu da vas onemoguće da zadržavate urin, nije loše da, čim stignete u ordinaciju, obavestite osoblje da ste spremni da date svoj uzorak urina.

2. Svaki urolog svoj pregled započinje upitnikom, koja mogu da obuhvate niz pitanja koja će im pomoći da ustanove od čega možda bolujete, koje simptome imate, možda će vas zamoliti da ocenite simptome svog donjeg urinarnog trakta, nemogućnost zadržavanja mokraće i/ili pitanja o seksualnom zdravlju. Možda ćete morati i vi da popunite dnevnik mokrenja kako biste detaljno napisali u kojim periodima i koju količinu mokraće izbacite nakon što osetite nemogućnost zadržavanja.

Otkrijte i Kako veličina testisa utiče na vaše zdravlje?

3. Nakon što ste popunili upitnik, otići ćete u sobu (ili drugi deo sobe) za pregled i lekar će vas detaljno ispitati o vašoj istoriji bolesti kompletnog organizma. Fokusiraće se na urogenitalni trakt, ali će takođe obuhvatiti i simptome celog tela. Budite spremni da nabrojite sve lekove koje pijete, uključujući i suplemente, steroide i vitamine. Ako mislite da u trenutku nećete moći da se setite svih, napišite kod kuće na papiru ili ponesite sve medikamente sa sobom.

4. Na redu je fizički test,koji će se koncentrisati na urogenitalni sistem i evaluaciju drugih sistema u telu. Osim toga, doktor će obaviti i genitalni, kao i digitalni rektalni test kako bi ispitao vašu prostatu.

Pročitajte i  Devojke otkrivaju: Ovo je idealna veličina penisa

Pročitajte i 5 namirnica koje smanjuju rizik za razvoj raka prostate

5. Nakon pregleda, urolog će vam objasniti od čega bolujete i kakav je postupak lečenja. Ovo će možda obuhvatiti i dodatne testove (tokom ove i druge posete). Veoma je moguće da će doktor  želeti da proveri  i vašu krvnu sliku, funkciju bubrega, test specifičnog antigena prostate ili nivo testosterona.

6. Pripremite se da će vaš urolog možda upititi na testove poput sonografije bubrega, mokraće i/ili prostate ili skeniranje specifičnih organa.

Saznajte i Šta sve može da se dogodi jednom penisu

7. Možda će vam preporučiti, ambulantnu proceduru lečenja. Možda će biti u pitanju cistoskopija,minimalno invanzivna procedura koja ispituje mokraću i uretru ili dijagnostičko ispitivanje pritiska u mokraću u cilju lečenja nemogućnosti zadržavanja mokraće ili biopsija.

A.J.

1 thought on “Prvi odlazak urologu: 7 stvari koje treba da znate

  1. Vec godinu dana pokusavamo sa suprugom da ostane u drugom stanju, ali nikako nece, prvi put je ostala ali je imala pobacaj, i sad ne znam dal je nesto problem u meni, mozda sa spermazoidima, plodnoscu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *