Koliko su štetni dijetalni sokovi? - Men`s Health

Koliko su štetni dijetalni sokovi?

Jedan od takozvanih zdravih izbora koje pravite je možda i dijetalni sok, koji na sebi nosi jasno naznačenu ovu reč ali zapravo ne znači ono što vi mislite.

Mnoga istraživanja do sada pokazala su da korišnjem dijetalnog soka, umesto regularnog nećete učiniti mnogo više za svoje zdravlje, a još manje ćete se uspešno boriti protiv kilograma.

Hemikalije koje se nalaze u ovoj vrsti soka, mogu dovesti do niza ozbiljnih zdravstenih problema, od dijabetesa, povišenog krvnog pritiska do problema sa bubrezima.

Zdravstveni probemi povezani sa konzumiranjem dijetalnih sokova:

BOLESTI SRCA
Studija objavljena u magazinu Journal of General Internal Medicine pokazala je da uživaoci ove vrste sokova imaju povećan rizik od dobijanja bolesti krvnih sudova, srčanog I moždanog udara.

DIJABETES TIP 2
Američka asocijacija dijabetičara ustanovila je da ljudi koji piju dijetalne sokove imaju povećane rizike od dobijanja dijabetesa za 67 procenata.

PROBLEMI SA BUBREZIMA
U studiji Hardvarske medicinske škole objavljena u Clinical Journal of the American Society of Nephrolog, dokazano je da su žene koje su bile 2 ili više konzervi ovog napitka dnevno, bile podložnije bubrežnim infekcijama.

GOJAZNOST
Nekoliko studija pokazalo je nedvosmislenu vezu među ljudima koji konzumiraju dijetalne sokove i pate od metaboličkog sindroma gojaznosti. Konzumenti ovog pića  imaju veće šanse za gojaznost, povišen holesterol i veći obim linije struka. Zar ne mislite sada koliko je smešno što je naziv ovog soka “dijetalni”?

PROBLEMI SA ZUBIMA
Iako regularani sokovi mogu biti gori za vaše zube, oni dijetelni i dalje mogu da naprave određenu dozu štete. Visoka kiselost koja se nalazi u ovim pićima, dovodi do erozije, čime dobijate slabe I nezdrave zube, lošeg izgelda.

Pročitajte i  Bolest koja skraćuje život

KAKO DA SE ODREKNETE OVE VRSTE PIĆA?
Prekid određenih navika ume biti prilično težak posao, da bi ste se rešili loših navika neophodne su snnaga volje, samopouzdanje I ono najvažnije, dobar plan.

OČISTITE SVOJE OKRUŽENJE
To podrazumeva da se morate rešiti ovog proizvoda gde god da se nalazi vama na dohvatu ruke ili u vidnom polju. Kod kuće, na poslu u kolima. Onemogućite si pristup i moraćete naći drugi način da pobedite žeđ.

UKLJUČITE U SVOJE NAVIKE ZDRAVA PIĆA
Kafa i čaj su mnogo bolje opcije u poređenju sa dijetalnim sokom. Pored toga što ne sadrže hemikalije, mogu poboljšati krvni pritisak, smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, preventinvo uticati na pojavu raka, smanjiti nivo holesterola i bore se protiv određenih infekcija. Samo naravno preskočite dodatke u ovim napicima, šećer i mleko. Ukoliko ne pijete kafu i čaj, probajte sa vodom I videćete koliko se bolje osečate za samo nekoliko nedelja.

Ovi sokovi možda sadrže nizak procenat kalorija ali zato imaju visko procenat svega ostalog.
Sa samo nekoliko prirodnih sastojaka koje poseduju, ova pića mogu izazvati upravo sve one vrste zdravstvenih problema koje su dizajnirana da spreče.  Razmišljajte na zdrav način i promenite svoje navike, možete biti samo na dobitku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *