5 načina da snizite krvni pritisak od jutra - Men`s Health

5 načina da snizite krvni pritisak od jutra

OVSENE PAHULJICE

Istraživanje sprovedeno ove godine u Velikoj Britaniji je pokazalo da ovsene pahuljice sadrže najviše beta glukana,vlakna koje efikasnije snižava krvni pritisak od drugih vrsta vlakana. Osim toga, neutralni ukus ovsenih pahuljica ih čini odličnom osnovom,kako za slatka,tako i za začinjena jela.

Otkrijte i 5 fantastičnih načina da ovsene pahuljice budu ukusniji doručak

JAJA

Ispržite par jaja na oko i stavite ih preko ovsenih pahuljica. Jedna studija sprovedena u SAD-u 2012. godine pokazala je da su muškarci koji su konzumirali najviše proteina (oko 30 odsto dnevnog kalorijskogunosa) imali niži krvni pritisak od onih koji su unosili najmanje. Dodajte avokado, slaninu,crni biber, a ako volite žestoko i nešto ljutog sosa.

Saznajte i Više proteina za niži krvni pritisak

BOROVNICE

Jedite borovnice,nema ukusnijeg leka.Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Harvard je pokazalo da su ispitanici koji su jeli 50 grama borovnica nedeljno, imali za 10 odsto niži krvni pritisak od onih koji ih uopšte nisu unosili.Tajna leži u antocijaninima,moćnim antioksidansima kojih je ova bobica prepuna.

ZELENI ČAJ

Upotrebite kuvalo da skuvate zeleni čaj. Pet do šest šolja dnevno može sniziti sistolni krvni pritisak za 2 mm živinog stuba, otkrilo je jedno britansko istraživanje. Smatra se da je za ovaj efekat odgovoran epigalokatehingalat, polifenol sa moćnim antiinflamatornim svojstvima.

Zeleni čaj: 6 razloga da počnete odmah da ga pijete

IZAĐITE NA SUNCE

A sada uhvatite mesto pored prozora. Studija objavljena 2014. godine u časopisu Journal of Investigative Dermatology,pokazala je da su osobe koje su bile izložene UVA zračenju tokom 20 minuta imale za 2 mm živinog stuba niži krvni pritisak, u odnosu na kontrolnu grupu. UVA zračenje poboljšava cirkulisanje azot oksida u krvi, što povoljno utiče na krvni pritisak i snižava rizik od moždanog udara.

Pročitajte i  Šta se zaista događa kada "lomimo prste"?

Supervoćka: 5 moći borovnice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *