Vežbanje (ne) povećava vašu inteligenciju? - Men`s Health

Vežbanje (ne) povećava vašu inteligenciju?

Jedna nemačka studija je otkrila da stariji ljudi koji uživaju i srednje intenzivnim fizičkim aktivnostima, poput rada u bašti, imaju za polovinu manje šanse da obole od kognitivnih poremećaja kada ostare.

Otkrijte i Vežbanjem možete sprečiti ovu opaku bolest!

Drugi test je pokazao da su penzioneri koji su lagano hodali nekoliko puta nedeljno imali bolji rezultat na testovima pažnje i memorije. Ali ne radi se samo o starijim ljudima: deca koja su šetala od kuće do škole (i obrnuto) imali su bolju koncentraciju i postizali su bolje rezultate na kontrolnim i pismenim zadacima u odnosu na onu decu koju su roditelji vozili u školu.

Jedan od potencijalnih razloga jeste što vežbanje poboljšava dotok i snabdevanje krvi do mozga (a time i kiseonika), koji vam daje energiju za razmišljanje. Razlog takođe leži u tome što vežbanje promoviše rast neurona i hormona rasta koji su ključni za celokupno zdravlje mozga.

Pročitajte i Ove namirnice će poboljšati vašu inteligenciju

Sve ovo zajedno doprinosi boljoj koncentaciji i memoriji.

U budućnosti, neki istraživači će tražiti specijalno dizajnirane exergames, koje inkorporiraju fizičku aktivnost sa kognitivnim treningom kako bi vašem mozgu pružili najbolji mogući trening.

Do tada, nema izgovora da propustite sledeći trening!

Saznajte i 10 načina kako vežbanje deluje na organizam

Mentalni trening: 4 najbolje vežbe za vaš mozak

A.J.

Pročitajte i  Vežbe za snažnije grudi!
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *