Jesu li akne na genitalijama normalna pojava? - Men`s Health

Jesu li akne na genitalijama normalna pojava?

DA LI SU AKNE NA PENISU I TESTISIMA NORMALNA POJAVA?

Da i ne. Neki tipovi bubuljica su normalni i predstavljaju veoma često stanje, ali u nekim slučajevima ove bubuljice mogu da budu opasne i da zahtevaju posebno medisinsko tretiranje.

Pojava bubuljica na ovim mestima se kao i obično vezuje za tinejdžerski period, ali je moguće da se pojave i na telu zrelog muškarca.

Pročitajte i Šta mesta na kojima izlaze akne otkrivaju o vašem zdravlju?

Statistike potvrđuju da je osam od deset muškaraca nekada u svom životu imalo bubuljice na penisu i testisima. U većini slučajeva, bubuljice u genitalnoj regiji nestaju sa razvojem muškarca ili se ponovo pojave u drugom stadijumu života ili otpadnu za nedelju ili dve. Ukoliko se bubuljice ne povuku same, obavezno se obratite se lekaru.

BEZOPASNI OBLICI BUBULJICA NA PENISU

 • Takozvane bubuljice su normalne. One su male (približno 1,2 mm) i izgledaju kao bubuljice, ali nisu. One su zapravo male žlezde, koje ne treba da dirate. Obično se pojavljuju oko glave penisa i mogu da se vide kada se kožica povuče. Uobičajeno se pojavaljuju u tinejdžerskom periodu, ali mogu da se jave i sa 40 godina. Kod nekih muškaraca su vidljive, dok su kod drugih nevidiljive. Oko 10 procenata muškaraca se susrelo sa ovakvim vrstom “bubuljicama”.
 • Nakon masturbacije ili seksualnog odnosa, možete da primetite oticanje kože u blizini kožice, u jami vrha penisa. Ovakvo stanje se zove limfocel, a prouzrokovano je blokadom limfnih kanala.

Akne kod odraslih muškaraca: uzroci i preventiva

POTENCIJALNO OPASNI OBLICI BUBULJICA NA PENISU

 • Čir bubuljice! Ako primetite ovakav tip bubuljica, odmah se obratite lekaru, jer mogu da budu uzrok genitalnog herpesa, infekcije, virusa, a možda čak i raka kože.
 • Plak. One su puzvišenja na koži, koja su veća od 1 cm u prečniku. Obično ni su posledica ozbiljnijeg uzroka, ali neki su zarazni i mogu da se razviju u ozbiljna stanja poput Erythroplasia of Queyrat ili Lichen sclerosis
 • Papilomi. U pitanju su mala kockasta uzvišenja iznad površine kože. Većina papiloma nemaju ozbiljniji uzrok, ali neki su infektivni i mogu da dovedu do ozbiljnih stanja.
Pročitajte i  Zašto treba da spavate nagi

BEZOPASNI OBLICI BUBULJICA NA TESTISIMA

 • Pileća koža: ovo stanje je normalno zato što koža testisa izgleda slično
 • Lojne ciste: otečene, blokirane masne žlezde koje izgledaju kao žućkaste buubljice. Javljaju se u grupi od nekoliko, a ako postanu infektivne, moraju da se tretiraju.
 • Angiokeratoma of Fordyce: sitna, svetlocrvena plikovi, koji mogu da svrbe ali su inače bezopasni.

Otkrijte i Kako uraditi samopregled testisa

POTENCIJALNO OPASNI OBLICI BUBULJICA NA TESTISIMA

 • polne bradavice
 • Varicocele, koje su izazvane oticanjem vena, a uočljivije su u stojećem položaju. Približno 15 procenata muškaraca je imalo ovakvo stanje i obično se dešava sa leve strane.
 • Grumen na testisu, koji obično nisu vidljivi, ali se mogu osetiti. U većini slučajeva u pitanju su bezopasne ciste, ali mogu da se razviju u rak testisa. Konsultujte sa sa doktorom ukoliko naiđete na bilo šta slično.

Otkrijte i 9 stvari koje svaki muškarac treba da zna o testisima

A.J.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *