Da li ste dovoljno ludi da uspete? - Men`s Health

Da li ste dovoljno ludi da uspete?

Vaš način razmišljanja i ponašanja može vam i pomoći i odmoći u karijeri. Pre nego što se zabrinete da li ste spremni za psihijatra, evo nekoliko osnovnih poremećaja koji su uočeni kod ljudi različitih profesija.

OPSESIVNO-KOMPULSIVNI PERFEKCIONIZAM
„Želite da vaš neurohirurg i vaš računovođa budu malo opsesivniji“, kaže Danijel Ejmen, doktor medicine i autor knjige ’Promenite um, promenite život’. Ipak, sve je stvar prioriteta: Budite perfekcionista u stvarima nad kojima imate kontrolu i koji su vašeg kalibra.

POREMEĆAJ U ODRŽAVANJU PAŽNJE
“Kada za nekoga kažemo da ima problem s održavanjem pažnje, to znači da su te osobe rastrzane na mnoge poslove“, kaže Džef Zimanski, doktor filozofije i direktor centra za psihološke probleme. Dr Ejmen na to gleda ovako: “Ako su sami sebi prepušteni u organizaciji, umeša se inspekcija“.

ANKSIOZNOST
Anksioznost vas može naterati da date bolje rezultate. Po Jerkes-Dodsonovom postulatu, umereno uzbuđenje
(kao što je anksioznost) daje maksimalne rezultate. Maksimalno uzbuđenje (na primer, kad šef viče na vas) ima isti efekat kao i minimalno uzbuđenje (kad šef ode na dug godišnji): ne daje rezultate.

SOCIOPATSKE TENDENCIJE
“Sociopate ne moraju da brinu o osećanjima drugih ljudi“, kaže dr Ejmen. „Njima cilj opravdava sredstva.“ Kad rad u kompaniji postane neprijateljstvo, kompanija propada. Kad posao stagnira, ljudske veštine će pokrenuti njegovu važnost.

Pročitajte i  Stručnjaci otkrivaju: Koliko puta dnevno treba da se tuširate
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *