Šta promene na licu govore o vašem zdravlju? - Men`s Health

Šta promene na licu govore o vašem zdravlju?

OČI

Beli krug u dužici – može biti znak visokog holesterola. Povišen procenat masnoća može se manifestovati i masnim grudvicama ili bubuljicama na kapcima ili koži oko očiju.

Otkrijte i Šta mesta na kojima izlaze akne otkrivaju o vašem zdravlju?

Padanje kapaka – Ovo može ukazivati na stanje nazvano Belova paraliza, koje nastaje usled oštećenja nerava.

USTA

Kratki zubi – Ova pojava je uglavnom rezultat preteranog izlivanja želudačne kiseline, odnosno čestog podrigivanja.

Crn jezik – Kada se papile sa površine jezika ne uklone kao što je normalno, bakterije se množe, boje jezik u crnu boju i daju dlakav izgled. Ovo je uglavnom posledica loše oralne higijene, pušenja ili nuspojava antibiotika.

Zdravlje zuba: 5 činjenica koje do sada niste znali

KOŽA

Žuta boja – Kada koža ili beonjače poprime žutu boju, moguće je da se radi o neželjenim dejstvima leka, uglavnom onih za dijabetes ili visok pritisak. U najopasnijem slučaju radi se o oštećenju ili otkazivanju jetre.

Bore – Duboke bore mogu biti znak osteoporoze. Naučnici veruju da je kolagen taj koji otkriva osteoporozu kroz bore, jer učestvuje i u izgradnji i kostiju i kože.

UŠI

Bore unutar ušne školjke – Stručnjaci su došli do zaključka da vas dijagonalne bore u ušima stavljaju u rizičnu grupu za srčana oboljenja. Studijom je dokazano da su ljudi sa borama u ušima u 10 odsto više slučajeva patili od začepljenja arterija.

Saznajte i Kako pravilno očistiti uši?

OPADANJE OBRVA

Gubitak obrva je klasičan znak usporenog rada štitne žlezde, odnosno nedovoljne proizvodnje hormona tiroksina, koji je najvažniji za proizvodnju folikula dlake.

OBRAZI

Crvenilo – I dok crvenilo lica može biti znak zapaljenja kože, ono može ukazivati i na Kušingov sindrom – prevelike nivoe hormona kortizola. Kortizol izaziva oticanje krvnih sudova, što se najpre manifestuje na najosetljivijem delu lica – na obrazima.

Pročitajte i  Koji su glavni uzroci steriliteta kod muškaraca?

Ljubičasti obrazi – Plavi ili ljubičasti obrazi ukazuju na nizak nivo kiseonika u krvi, što može biti izazvano povišenim plućnim pritiskom, stanjem gdje je pritisak povećan u arterijama koje snabdevaju pluća kiseonikom.

NOS

Izbočine – Nije jasno zašto se to javlja, ali postoji stanje koje uzrokuje stvaranje ožiljaka na organima, a manifestuje se neravninama na nosu. Veoma je retko i zove se sarkoidoza.

Saznajte i Šta gasovi govore o vašem zdravlju?

Veliki nos – Ako imate veći nos, manje ste podložni bakterijama i parazitima! To je zato što duži nosevi imaju i duže dlake, koje pružaju bolju zaštitu od ovih nepoželjnih gostiju.

Izvor: Novimagazin.rs

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *