Spasite letovanje - Men`s Health

Spasite letovanje

Krvarenje iz nosa, glavobolja i stomačni problemi mogu sabotirati vaš pažljivo planirani odmor. Poslušajte sledeće savete i uspešno ćete razotkriti i pobediti sabotere.

PIJTE ČAJ RANO I ČESTO
Saboter: Oslabljen imuni sistem.
Prekovremeni rad pred letovanje može vam uništiti dobar san , a prema istraživanju sprovedenom na Medicinskom fakultetu Mount Sinai, kombinacija stresa i lošeg sna slabi imuni sistem.
Spasite svoje letovanje: sedam dana pred putovanje, počnite da pijete oko pola litra crnog čaja dnevno. Studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences pokazuje da uzimanje crnog čaja povećava produkciju interferona, ključnog elementa za jačanje odbrane od infekcija.

SVRATITE DO APOTEKE
Saboter: akutna visinska bolest
Pri penjanju na planine više od 2500 m, vazdušni pritisak se smanjuje toliko da se pojavljuju simptomi nedostatka kiseonika, kao što su glavobolja, vrtoglavica, mučnina, a u teškim slučajevima i edem pluća (nakupljanje tečnosti u plućima).
Spasite svoje letovanje: pitajte svog lekara da vam propiše acetazolamid, lek koji pomaže da iskoristite više kiseonika. U jednoj studiji,uzimanje 2 put a po 250 mg acetazolamida dnevno, dovelo je do nestanka simptoma pri penjanju na 3500 m. Pijte lek jedan do dva dana pre putovanja i dva dana nakon dolaska na planinu.

PIJTE VODU TOKOM LETA
Saboter: crevni problemi
Promena vremenske zone i slabije unošenje hrane tokom putovanja može poremetiti vaš normal ni ritam pokreta creva. „ Kada negde otputujemo, obično ostavimo zdravu ishranu za sobom, a to remeti naše varenje“.
Spasite svoje letovanje: ključ je u unosu tečnosti. Ograničite kofein, alkohol i druge diuretike i postarajte se da popijete oko 2,5 litra tečnosti svakog dana tokom putovanja. Uzimanje probiotika koji suzbijaju rast loših bakterije, može vam dodatno pomoći u borbi protiv dijareje, nadutosti i gasova.

UZIMAJTE PROTEINE PRE LETA
Saboter: mučnina
Ako vaša čula na različit način detektuju pokret (np r. oči vam govore da ste čvrsto vezani u sedištu aviona, a receptori u unutrašnjem uvu registruju podizanje, ili spuštanje) verovatno ćete osetiti mučninu, navodi se u izveštaju Američke akademije za neurologiju.
Spasite svoje letovanje: pojedite hamburger. Pravi obrok pre leta može vam smiriti želudac. Studija sprovedena na Univerzitetu Pennsylvania State pokazala je da se verovatnoća mučnine tokom putovanja, smanjuje za 26% nakon obroka bogatog proteinima , u odnosu na prazan želudac, ili obrok pun ugljenih hidrata.

Pročitajte i  10 načina da spasete svoje srce

NAVLAŽITE SLUZOKOŽU
Saboter: suv vazduh
Proizvođač aviona Boeing, tvrdi da vazduh u kabini može biti suv poput onog u Sahari – sa manje od 5% vlažnosti. To može dovesti do sušenja sluzokože nosa, što dovodi do njenog oštećenja i olakšava nastanak infekcije. Ako imate česta krvarenja iz nosa, možda ste preterano osetljivi na suv vazduh.
Spasite svoje letovanje: zaštitite nozdrve gelom sa fiziološkim rastvorom soli. Da bi ste održali kožu i sluzokožu vlažnom, popijte oko pola litre vode tokom leta. Postarajte se da je voda flaširana i kupite je nakon što prođete bezbednosne kontrole.

PONESITE FILTER ZA VODU
Saboter: loša voda
Prema procenama Ujedinjenih Nacija, 36% vode za piće u Africi nije u skladu sa standardima kvaliteta. U Aziji se zastupljenost zagađene vode kreće do 22 % , a u Latinskoj Americi i Karibima oko 15%. Osim toga EPA (američka Agencija za zaštitu okoline) je utvrdila da 15% uzoraka vode uzetih iz 327 aviona sadrži patogene mikroorganizme.
Spasite svoje letovanje: preskočite kafu i čaj u avionu, možda su napravljeni od vode iz avionskih rezervoara, a nemojte ni da perete zube vodom iz kupatila. Najbolje je da sa sobom ponesete filter za vodu.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *