Hrana koja će pripremiti vaš organizam za zimu - Men`s Health

Hrana koja će pripremiti vaš organizam za zimu

ZA OTPORAN ORGANIZAM

Inulin: Ova biljna supstanca je ugljeni hidrat slatkastog ukusa. Ima ga u artičokama, cikoriji, belom i crnom luku i špargli. Inulin u nesvarenom obliku stiže do debelog creva, gde hrani bakterije važne za imunitet i time podstiče njihovo razmnožavanje.

Saznajte: 5 namirnica za snažniji imunitet

ZA JAKO SRCE

Magnezijum: Reč je o jednoj od najvažnijih mineralnih supstanci koja jača srce. Magnezijum je neophodan za prenošenje nervnih impulsa i kontrakciju mišića. To znači da nervi, koji kontrolišu rad srčanog mišića, mogu optimalno da rade samo ako ima dovoljno magnezijuma u organizmu.

Nedostatak magnezijuma povećava rizik od srčanih tegoba, grčeva u mišićima, a može doći i do gubitka osećaja u rukama i nogama.

Kako da prepoznate manjak magnezijuma u organizmu?

Magnezijumom su pretežno bogate biljne namirnice (proizvodi od integralnih žitarica, susam, semenke bundeve, mahunarke, povrće, koštunjavo voće), ali ima ga i u ribi i mesu.

Pročitajte: 10 načina da spasete svoje srce

ZA VIŠE ENERGIJE

Gvožđe: Crvena krvna zrnca sa hemoglobinom transportuju kiseonik do svih delova tela. Jezgro hemoglobina je gvožđe, koje vezuje kiseonik. Budući da se gvožđe izbacuje iz organizma preko znoja, stolice, mokraće i krvi (za vreme menstruacije), u organizmu može da se javi nedostatak ako ishrana nije bogata gvožđem.

Pročitajte: Neobičan način da ojačate imunitet za samo 15 sekundi

Posledice su: hroničan umor, iscrpljenost, bledilo, podložnost infekcijama, anemija. Gvožđa ima u mesu, kobasicama, hlebu od integralnih žitarica, mahunarkama, mušmulama, smokvama i koštunjavom voću. Treba znati da organizam bolje iskorišćava gvožđe dobijeno od proizvoda životinjskog porekla (npr. junećeg mesa).

Otkrijte koje namirnice sadrže više gvožđa od govedine

ZA BOLJU KONCENTRACIJU

Nijacin je važna hrana za mozak. On širi krvne sudove i aktivira neurotransmitere, koji su važni za optimalno prenošenje impulsa moždanih ćelija. Na taj način nijacin poboljšava koncentraciju i pamćenje, kao i sposobnost reagovanja.

Pročitajte i  Umirite svoju telesnu težinu

Piletina, meso, iznutrice, rečna i morska riba, kvasac, mleko, koštunjavo voće, mahunarke, zeleno lisnato povrće – sve ove namirnice sadrže dragocenu energetsku supstancu nijacin.

Otkrijte: Svakodnevne navike koje uništavaju imunitet

PROTIV NERVOZE

Tijamin: Ovaj vitamin je neophodan da bi nervi imali dovoljno energije koja im je potrebna za prenošenje elektrienih impulsa (nadražaja). Nedostatak tijamina uzrokuje nervozu i razdražljivost, apetit slabi, a može da se javi i poremećaj sna. Tijamina ima u svinjskom mesu, proizvodima od integralnog brašna, grašku i pasulju.

Izvor: Mondo.rs

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *