Trči na duže staze, opravljaj se kraće - Men`s Health

Trči na duže staze, opravljaj se kraće

Za trkače, geslo “ići do kraja” i “polako ali sigurno”, mogu doneti određenu korist.

ISTRAŽIVANJE
Novo istraživanje pokazalo je da su atlete koje su se takmičile u najdužim i možda najtežim ultramaratonima doživele manje štete po mišiće nego trkači koji su trčali na, za polovinu ili četvrtinu, kraćim relacijama.

ŠTA JE RAZLOG?
Razlog za ovo nelogično otkriće je sporiji tempo.  U Tor des Géants, takmičari prelaze više od 322 kilometra planinskih staza u provinciji Val d’Aoste, boreći se sa visinskim promenama do skoro 24 vertikalna kilometra.
Maratonci imaju 150 sati da završe trku, a najbolji to učine za oko 80 sati. Trkači se na kratko zaustavljaju radi sna, ali to čine što ređe moguće, često se krećući kroz noć uz pomoć lampi koje nose na glavama.
Džonas Soži, sportski fiziolog na Lozanskom Univerzitetu u Švajcarskoj, i njegove kolege 2011. godine testirali su 15 muških trkača pre i posle trke, kao i pola sata pošto su prešli liniju finiša. Rezultati su upoređeni sa onima iz drugih trka, kao što je Ultra-Trail du Mont-Blanc,  koja je duga 165 kilometara.
Testovi krvi su pokazali da su trkači Tor-a imali niže nivoe upale, uključujući i kreatin-kinazu i C-reaktivni protein, u odnosu na trkače kraćih staza.

Ostali testovi sastojali su se iz električne stimulacije kolena i mišića stopala radi merenja umora. I ovde su trkači Tor-a pokazali manji gubitak snage nego trkači Ultra-Trail du Mont-Blanc-a. Ono što je pomoglo ultramaratoncima Tor-a, kaže Soži, jeste potreba da se pazi na tempo.

To se dešava i na svesnom nivou, da bi se sačuvala energija rano u trci, a i kao neizbežna sporedna pojava zbog umaranja trkača.
Na kraju, brzina trkača Tor-a je relativno manja na duge staze nego što je na kraćim maratonskim dešavanjima, i nedostatak sna je održava takvom:
“ Lišavanje sna vodi do smanjivanja brzine i intenziteta. Ovo je pravi zaštitni efekat koji štiti od mišićne štete i neuromišićnog umora “ objašnjava Soži.

Pročitajte i  Da li vaš penis smrdi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *