23 jednostavna načina da ublažite bore - Men`s Health

23 jednostavna načina da ublažite bore

Neki od ovih načina zahtevaju medicinske tretmane, ali većinu možete i sami da izvedete.

IZBEGAVAJTE SUNCE

Sunce je najveći neprijatelj vašeg lica i uzrok bora.

U jednoj studiji koja je ispitivala identične blizance, otkrila je da je izlaganje suncu mnogo važnije od nasleđa.

Otkrijte i 3 namirnice koje će vas zaštiti od sunca

Braća i sestre koje su ograničeno vreme proveli na suncu imali su manje bora i izgledali su mlađe od svojih blizanaca koji su više proveli na suncu.

KREMA ZA SUNČANJE

Ukoliko se izlažete suncu, Američka Akademija za dermatologiju savetuje da nanosite kremu za sunčanje. Ona će vas zaštiti od raka kože i pomoći da sprečite nastanak bora na vreme.

Evo kako gazirana pića utiču na izgled vaše kože

NEMOJTE DA PUŠITE

Duvanski dim utiče na prerano starenje kože i otpuštanje enzima koji sprečava dejstvo kolagena i elastina, važnih komponenata kože.

Studija Bolnice Svetog Tomasa iz Londona, koja je analizirala dejstvo duvanskog dima na rođacima, otkrila je da su braća i sestre koji su pušili imali više bora i do 40 procenata tanju kožu od nepušača.

Nega lica: 9 načina kako uništavate svoju kožu

REDOVNO SPAVAJTE

Dermatolog Nikolads Perikonea sa Univerziteta Jejl otkriva da ukoliko ne spavate dovoljno, telo proizvodi višak kortikozola, hormona koji uništava ćelije kože.

Odmarajte se dovoljno i proizvodićete više hormona rasta, koji će pružiti koži više elastina i bićete manje skloni borama.

SPAVAJTE NA LEĐIMA

Američka Akademija za dermatologiju otkriva da spavanje u određenim položajima doprinosi nastanku bora, pa tako spavanje na boku povećava bore na obrazu i bradi, dok spavanje na stomaku utiče na pojavu bora na čelu.

Ovo su dve najgore poze za spavanje

Kako biste smanjilli nastanak bora, najbolje je da spavate na leđima.

NOSITE NAOČARE ZA ČITANJE

Američka Akademija za dermatologiju sugeriše da svaki repetivni pokreti, poput žmirkanja, utiču na facijalne mišiće i nastanak bora.

Tako da je bitno da nosite naočare za čitanje ako su vam potrebno. Naravno, nosite i naočare za sunce – one će vas zaštititi i od sunca i od žmirkanja.

JEDITE VIŠE RIBE (POGOTOVO LOSOSA)

Ne samo što je losos sjajan izvor proteina, već je i izvor esencijalnih omega tri masnih kiselina, koje neguju kožu lica, produžavajući mladoliki izgled bez bora.

Pročitajte i Pet promena na koži koje ne smete da ignorišete

JEDITE VIŠE SOJE

Nedavna istraživanja otkrivaju da konzumiranje soje može da zaštiti ili isceli kožu od oštećenja koja su nastala usled izloženosti suncu.

Studija koja je izložena u European Journal od Nutrition otkrila je da suplementi na bazi soje poboljšavaju strukturu kože i i čvrstinu samo šest meseca od upotrebe.

KAFU ZAMENITE KAKAOM

U studiji koja je objavljena u Journal of Nutrition 2006. godine, naučnici su otkrili da kakao sadrži visok nivo dva flavanola koja štite kožu od oštećenja usled sunca, poboljšavaju cirkulaciju do ćelija kože, hidrataciju i čine da koža izgleda lepše i mlađe.

Pročitajte i Dijeta za bolji izgled kože

JEDITE VIŠE VOĆA I PORĆA

Ove namirnice su ključne za sprečavanje nastanka bora zbog svojih antioksidantskih svojstvava. Ova jedinjenja se bore protiv oštećenja na koži usled slobodnih radkiala, a vaša koža izgleda mlađe i lepše.

Pročitajte i  BEZ BOLA: Rešite se napetostu u vratu za samo 60 sekundi

KORISTITE KREMU

Pravilna nega muškarca uključuje obavezno korišćenje kreme, koja će usporiti proces starenja i smanjiti pojavu bora.

Ovo je kombinacija koja čisti kožu i reguliše holesterol

NEMOJTE PREVIŠE DA PERETE LICE

Prema rečima tima dermatologa sa Univerziteta Medicinskog centra Merilend, ako se često umivate, osim što skidate nečistoće, uklanjate i prirodna ulja i vlagu koja štiti vašu kožu od nastanka bora.

Predstavljamo vam i nekoliko sastojaka koji umanjuju bore:

ALFA HIDROKSI KISELINE

Ove prirodne voćne kiseline uklanjaju gornji sloj mrtvih ćelija kože, smanjuju pojavu linija i bora, pogotovo oko očiju.

Nega: Ovo su preparati koje mora da ima svaki muškarac

RETIONODI (uključujući i retin A)

Svaki tretman za smanjivanje bora uključuje i tretinoin,poznatiji kao Retin A. Retinol je prirodna forma vitamina A, koja u velikim koncentracijama, može da bude efikasna kao i Retin A, bez nuspojava, kao što su iritacija kože i upala.

VITAMIN C

Studija Univerziteta Tulane je otkrila da povećanje proizvodnje kolagena štiti od oštećenja usled UVA i UVB zraka, sređuje probleme pigmentacije i poboljšava stanja kože usled zapaljenja.

Ključ je u tipu vitamina C koji se koristi, a većina istraživanja ukazuje na askorbinsku kiselinu, kao formu koja najbolje utiče na sprečavanje bora.

Otkrijte i 10 prirodnih načina da se rešite akni

IDEBENON

Ovo organsko jedinjenje je sličan koenzimu Q10 i predstavlja moćni antioksidant. U jednoj studiji koja je nedavno objavljena u Journal of Dermatology, doktori su utvrdili da samo šest nedelja nakon površinske upotrebe ovog jedinjenja, smanjile su neravnine na koži i sušenje za 26 procenata, povećanje hidratacije za 37 procenata, smanjenje linija i bora za 29 proenata i ukupan napredak kod kože koja je oštećena sunčevim zdracima za 33 procenta.

FAKTOR RASTA

Studije su pokazale da kada se navedeni sastojci primenjuju lokalno, prirodni odgovor tela je smanjenje štete usled sunca, redukovanje bora i lina i proizvodnja kolagena.

Saznajte kojih 10 vežbi efikasno zatežu mišiće lica

PENTAPEPTIDI

Rezultati studije koja je podržana od strane Nacionalnog Instituta za zdravlje predlažu da pentapeptidi mogu da povećaju i stimulišu proizvodnju kolagena i smanje nastanak bora i linija

Medicinski/spa tretmani koji smanjuju bore

BOTOKS

Injekcija ove prečišćenje verzije Botulinuma toksina A koje opušta mišiće odmah ispod bore, omogućava gornjem sloju kože da ostanu glatki i bez bora.

FILERI ZA BORE

Doktori pune bore različitim supstancama, koje uključuju kolagen, hijaluronsku kiselinu i druga sintetička jedinjenja.

Saznajte i Kako da sprečite iritaciju kože nakon depilacije?

LASERSKO UKLANJANJE BORA

Energija iz izvora svetlosti lasera uklanja gornji deo kože, izazivajući blago, ali neprimetno poravnjanje kože.

HEMIJSKI PILINZI

U ovom tretmanu, jedna od različitih hemikalija se koristi kako bi “spržila” gornji sloj kože, stvarajući štetu koja tera telo da reaguje stvaranjem više kolagena. A vi ćete izaći sa tretmana sa mlađom i glatkom kožom.

Saznajte i Saveti za negu kože

DERMOABRAZIJA

Vakuum usisni uređaj koji se koristi u tandemu sa blagom hemikalijom kristal pomaže da se ukloni gornji sloj ćelija kože i da se stvori nova, ravnomerno teksturisana koža na površini. U ovom procesu linije i bore nestaju.

A.J.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *