Evo koju hranu i lekove ne treba kombinovati - Men`s Health

Evo koju hranu i lekove ne treba kombinovati

SOK OD JABUKE I LEKOVI ZA ALERGIJU

Ako pijete lekove za alergiju, onda najmanje četiri sata nakon pilule nemojte da pijete sok od jabuke, pomorandže ili grejpfruta. Ovi sokovi sprečavaju peptid koji prenosi lek do vašeg tela i krvotoka, a rezultat je snižena efikasnost leka za čak 70 procenata.

Savetujemo vam da ove sokove ne mešate ni s lekovima za štitnu žlezdu, antibioticima, za alergiju i astmu.

Otkrijte i Koji su prirodni lekovi za suzbijanje gorušice?

CIMET I VARFARIN

Ovaj lek se uzima za razređivanje krvi i zarad prevencije ili tretiranja krvnih ugrušaka, a ljudi koji konzumiraju ovak lek moraju da održavaju nivo vitamina K stabilnim. Stoga treba da jedete više zeleniša, kupusastog povrća i brokoli, ali nikako ne smete da jedete cimet zajedno s ovim lekom.

Cimet sadrži visok nivo jedinjenja koji se zove kumarin koji može dodatno da razredi krv i da izazove oštećenja jetre.

SUVO MESO I ANTIDEPRESIVI

Proverite upustvo za vaše antidepresive, jer ako pripadaju klasi monoamin inhibitora oksidaze, onda njihovo kombinovanje s namirnicama koje su bogate amino kiselinom tiramin mogu da izazovu komplikacije opasne po život.

Saznajte i Mogu li vas lekovi učiniti pametnijim?

Nažalost,ova lista zabranjenih namirnica ne obuhvata samo kobasicu i dimljenog lososa, već i crveno vino, kiseli kupus, hot dog, sir, soja sos i točeno pivo.

Dobra vest je da flaširana piva verovatno neće da vas povrede i da njih možete da konzumirate.

AKOHOL I ACETOMINOFEN

Najbolje je da između konzumiranja alkohola i lekova koji sadrže acetaminofen prođe šest sati, jer njihovo kombinovanje može da doprinese bolestima bubrega i jetre.

Pročitajte i 16 nespojivih kombinacija namirnica koje su neočekivano ukusne

MLEČNI PROIZVODI I ANTIBIOTICI

Ako budete zajedno konzumirali mlečne proizvode i antibiotike, sprečićete apsorpciju antibiotika i smanjiti odbrambeni mehanizam od infekcija.

Pročitajte i  Evo kako gazirana pića utiču na izgled vaše kože

Kada dobijete lek protiv akni i infekcija, pitajte da li on spada u klasu tretraciklina ili fluorokuinolensa. Ako pripada ovim grupama lekova, onda izbegavajte mleko, jogurt i sir dva sata pre i posle uzimanja lekova.

Pročitajte i Lekovito voće kojeg se retko setimo

ČOKOLADA I RITALIN

Osim kofeina, čokolada sadrži i stimulans teobromin, a kombinovanje ritalina i čokolade može da dovede do nestalnog ponašanja i napada.

Ako primetite da se osećate nervoznije i razdražljivije kada kombinujete ritalin sa čokoladom, povećajte vreme između pilule i dezerta.

Saznajte i Koja kombinacija namirnica je idealna za ručak?

LIMETA I LEKOVI ZA KAŠALJ

Limes u kombinaciji s lekom protiv kašlja može da blokira enzim koji razara statine i druge lekove, pa rizikujete nuspojave u vidu povraćanja.

Ako limetu kominujete s dekstrometorfanom, možete da doživite halucinacije i pospanost,a ako je kombinujete sa statinima rizikujete oštećenja u mišićima.

Lekovita moć napitka: 16 najboljih pića za svaku nelagodnu situaciju

Efekti ovih kombinacija mogu da se zadrže dan ili dva, pa je najbolje da izbegavate limetu, kao i grejp, pomelo i narandže.

A.J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *