Vidiš li dobro? - Men`s Health

Vidiš li dobro?

RAZROKOST
Operacija očiju koje gledaju u različitim pravcima (kaunutra ili prema spolja) – a to se stručno zove strabizam – dolazi u obzir tek ukoliko ostali metodi lečenja (vežbe, nošenje naočara) ne daju željene rezultate. Tu se zapravo radi o operaciji mišića pokretača, odnosno obrtača oka – mišić očne jabučice se skraćuje ili se pomera na drugo mesto na jabučici. Posle takve operacije pacijent je u stanju da sa oba oka gleda u istom pravcu.

KRATKOVIDOST I DALEKOVIDOST
S vremenom, stepen čovekove kratkovidosti (miopije), odnosno dalekovidosti (hipermetropije) se menja, tako da se često dešava da u starijim godinama ljudi, koji su nekad bili kratkovidi, postanu dalekovidi. Za lečenje kratkovidosti i dalekovidosti (najčešće urođena mana, koja se kod dece se u najvećem broju slučajeva popravlja do puberteta) lekari koriste laser excimer. U pitanju je jednostavan zahvat kojim se pacijentu vraća dobar vid.

ODVAJANJE MREŽNJAČE
Preterano naprezanje očiju, a još više jaki udarci u glavu, naročito u tom predelu, mogu da imaju krajnje neprijatne posledice – odlubljivanje, odnosno odvajanje (ablaciju) mrežnjače. Simptomi su očigledni: gubitak vida kao da je odjednom spuštena roletna i sevanje u određenom predelu vidnog polja. Ova povreda se zbrinjava hirurškom intervencijom prilikom koje se mrežnjača vraća na svoje mesto i “zalemljuje” laserom.

KATARAKTA
Ljudi stariji od 60 godina često se suočavaju s problemom katarakte, koji se može rešiti samo operacijom. Najbolje je da se ona uradi čim čovek oseti da mu čitanje i obavljanje drugih poslova predstavlja izuzetan napor. Operacija katarakte važi za rutinsku operaciju i u većini slučajeva njen ishod je uspešan.

Pročitajte i  4 načina da rashladite svoj vreo temperament
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *