Novo: Umesto vežbanja – tableta?! - Men`s Health

Novo: Umesto vežbanja – tableta?!

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Chemistry and Biology daje nadu da su hemičari konačno otkrili hemijski sastav koja bi zaista mogao pomoći u gubitku telesne težine i ublažavanju simptoma dijabetesa tipa 2.

SASTAV 14 ZAVARAVA TELO I DOPRINOSI MRŠAVLJENJU I UBLAŽAVANJU SIMPTOMA DIJABETESA

Molekul, koju su istraživači nazvali “sastav 14,” na lukav način “vara” telo kako bi se ponašalo kao da se upravo bavilo teškom fizičkom aktivnošću, prenosi Jutarnji.hr

“Sastav 14” zaustavlja delovanje ćelijskog enzima ATIC-a, koji je ključan za rad metabolizma. Zbog toga počinje nakupljanje molekula ZMP u ćelijama. Zbog skupljanja veće količine ZMP-a, ćelije misle da ostaju bez energije. Potom se aktivira se AMPK, centralni senzor energije u ćeliji, koje potom reaguju povećanjem trošenja glukoze i ubrzanjem metabolizma – to je ono što se događa kad vežbamo.

“Postoje brojni dokazi iz prethodnih istraživanja da, kada bismo mogli selektivno da aktiviramo AMPK sa nekim molekulom, imali bismo način za lečenje brojnih bolesti, uključujući i dijabetes tipa 2, tako što se imitira vežbanje i povećava unos i korišćenje glukoze i kiseonika u ćelijama”, rekao je profesor biohemije Ali Tavasoli, jedan od saradnika na ovom istraživanju.

ISTRAŽIVANJE

Prilikom testiranja na pacovima, jedna grupa je dobijala normalnu ishranu, a druga je dobijala hranu punu masti, kako bi se razvili simptomi dijabetesa tipa 2. Kada su dobili “Sastav 14”, nivo glukoze u krvi spustila im se na nivo poput one kod glodara koji su dobijali normalnu ishranu.

Pacovi koju su dobili ovu supstancu izgubili su oko 5 odsto telesne težine u sedam dana, ali normalni miševi nisu gubili masu.

Selektivni rezultat, objasnio je Tavasoli, je posledica načina na koji “Sastav 14” deluje.

Pročitajte i  Zašto nam lice pocrveni kad pijemo alkohol

“Ćelije glodara koji su primili lek imaju znatno veći “neiskorišćeni potencijal” u smislu ubrzavanja metabolizma nego ćelije pacova normalne težine”, kaže Tavasoli.

“Tableta za vežbanje” još uvek nije iza ugla, ali će se istraživanja na “Sastavu 14” nastaviti, s ozbiljnom mogućnošću da uđe u upotrebu u bližoj budućnosti.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *