Klonite se ovakve hrane, sačuvajte svoje "plivače" - Men`s Health

Klonite se ovakve hrane, sačuvajte svoje “plivače”

Studija Škole za javno zdravlje na Harvardu pokazala je da voće i povrće sa visokim nivoom pesticida može negativno da utiče na zdravlje vaše sperme.

Otkrijte i 4 načina da sperma bude jača, brža i kvalitetnija

Svi znamo koliko je bitno da jedemo mnogo voća i povrća, kako zarad seksualnog zdravlja tako i zdravlja sveukupnog organizma. Međutim, proizvodi sa visokim nivoom pesticida se povezuju sa siromašnijim zdravljem sperme, nego voće i povrće sa manje pesticida.

“Prema našim saznanjima, ovo je prvi izveštaj koji povezuje konzumiranje ostataka pesticida u voću i povrću sa negativnim odražavanjem na reproduktivno zdravlje”, kaže Horhe Čavaro, profesor asistent za ishranu i epidemiologiju.

ISTRAŽIVANJE

U toku studije, naučnici su ispitivali 338 uzoraka sperme kod 155 muškaraca od 2007-2012. godine i upoređivali ih sa njihovom ishranom.

Saznajte i Kako možete da poboljšate ukus sperme

Voće i povrće je takođe kategorizovano u zavisnosti od sadržaja pesticida na: visok nivo pesticida (paprika, spanać, jagode, jabuke i breskve) i nizak nivo pesticida (grašak, pasulj, grejpfrut i luk).

Uz ishranu, ispitivani su i drugi faktori, poput gojaznosti, pušenja…

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Rezultati nisu bili najbolji: Muškarci koji su jeli namirnice sa visokim nivoom pesticida (više od 1,5 porcije dnevno) imali su za 49 procenata smanjen broj spermatozoida i za 32 procenta manje normalnu spermu od muškarca koji su jeli namirnice s manje pesticida.

“Stoga obratite pažnje koje namirnice unosite, odnosno trudite se da jedete organske namirnice i da izbegavate namirnice sa visokim sadržajem pesticida”, kaže Chavaro.

Prevencija steriliteta: Kako da vaša sperma ostane zdrava

A.J.

Pročitajte i  Osam čaša vode dnevno – fantastična ili loša ideja?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *