Kako vaša omiljena pića zaista deluju na telo - Men`s Health

Kako vaša omiljena pića zaista deluju na telo

ISTINA O KOFEINU

Ako popijete kafu pre treninga, učinićete da vaš performans traje duže. Studija koja je objavljena u Medicine and Science in Sports and Exercise otkrila je da muškarci koji piju 2,5 šoljice kafe nekoliko sati pre vežbanja su u stanju da trče devet procenata duže od onih koji ne konzumiraju kofein. Veruje se da kofein direktno stimuliše mišiće.

Otkrijte i 6 razloga za konzumiranje kafe

Prema rezultatima istraživanja australijskih naučnika, ako popijete kafu 45 minuta pre važnog sastanka značajno ćete poboljšati rad mozga.

Ako ste osetljivi na kofein, izbegavajte ga pre spavanja, kao i ako imate povišen krvni pritisak.

ISTINA O SLATKIM PIĆIMA

Pića sa više od 15 grama šećera su opasna, pogotovo ako imate naviku da ih svakodnevno pijete. Budući da slatka pića imaju veoma visok sadržaj zasićenih masti i rafinisanih šećera, to vodi ka hormonskom disbalansu, žudnji za visokokaloričnom hranom i dobitku kilograma.

Ovakva pića konzumirajte kada imate užinu sa visokim sadržajem vlakana.

Nemojte da ih pijete sa velikim obrocima. Najopasniji način da konzumirate slatka pića jeste uz velike obroke, jer na taj način povećavate unos kalorija.

Saznajte kako da možete da ohladite piće za dva minuta

ISTINA O DIJETALNIM GAZIRANIM PIĆIMA

Veštački zaslađivači u limenci nedijetalnog gazranog pića mogu da dosade vašim nepcima, pa ćete jesti visokokalorične namirnice s raznim aromama kako biste zadovoljili svoje želje.

Prema podacima časopisa Epidemiology, ispijanje dve ili više dijetalnih koka kola tokom dana je pocezano sa dvostrukim rizikom od razvoja bolesti bubrega. Iako je tačan uzrok nepoznat, fosforna kiselina u koka koli je povezana sa kamenom u bubregu.

S vremena na vreme je sasvim ok da popijete koka-kolu, ali ako imate dijabetes, onda morate potpuno da se odreknete gaziranih pića.

Pročitajte i Da li su gazirana pića dobro rešenje?

ISTINA O ENERGETSKIM NAPICIMA

Visok nivo kofeina u energetskim pićima ne samo da vodi ka nervozi i ubrzanom lupanju sra, već kada se kombinuje sa alkoholom, imate veće rizike u toku vožnje, plivanja.

Možete da ih pijete pre dugih sastanaka, ali ih izbegavajte ako se već osećate anksiozno i nervozno. Takođe ih izbegavajte neposredno pre spavanja.

Pročitajte i  Da li treba da testirate svoju DNK?

Piti ili ne piti: Energetska pića

ISTINA O AROMATIZOVANIM VODAMA

Ne samo da su veoma zarazne, već čist šećer u ovim aromatizovanim vodama se brže vari dajući vam prazne kalorije, koje su lišene hranljivih materija i minerala prisutnih u složenim ugljenim hidratima. One takođe ometaju apetit i vode kao otpornosti na insulin i dobijanju kilograma.

Pijte ih povremeno. One mogu da budu zamena gaziranim pićima, ali ne mogu da zamene vašu dnevni unos vode.

Nemojte ih konzumirati ako ste alergični na soju ili imate bilo koje srčano ili oboljenje bubrega.

Otkrijte napitke zdravije od vode

ISTINA O VOĆNIM SOKOVIMA

Kupovni voćni sokovi imaju dodatke šećera i natrujuma, što znači dodatne kalorije i bez vlakana i antioksidanata.

Možete da ih pijete rano ujutru ili popodne, ukoliko je optimalno vreme između obroka dva, tri sata.

Nemojte da ih pijete ako preskačete obroke, jer on ne mogu da budu zamena za cele obroke.

ISTINA O ČAJU

Poznato je da su polifenoli i antioksidanti iz čaja dobri, jer snižavaju rizik od karcinoma, ali kuvanjem lišća biljaka se uništava apsorpcija nutrijenata, što vodi ka kiselosti.

Otkrijte i Da li ste čuli za čaj od banane?

Pijte čaj sa doručkom, tokom prepodneva ili s večernjim grickalicama.

Nemojte da ga pijete ukoliko ste tek imali obrok. Nutrijenti, minerali i vitaminise neće svariti adekvatno.

ISTINA O PREOTEINSKIM ŠEJKOVIMA

Ako želite da izgubite kilograme, bitan je ukupan unos proteina. Tajming je važan, ali ne i najvažniji faktor kod bildovanja mišića i mršavljenja.

Kada je reč o šejkovima, nemojte da birate onaj koji se bazira samo na proteinima, jer će vas manjak ugljenih hidrata ostaviti s rizikom od oštećenja mišića.

Pročitajte i Proteinski šejkovi za početnike

Popijte ih sat pre nego što počnete sa treningom.

Nemojte da ih pijete ako je prošlo nekoliko sati od treninga ili ako ste već imali svoj minimalnim dnevni unos proteina.

A.J.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *