Da li bolne uspomene utiču na san? - Men`s Health

Da li bolne uspomene utiču na san?

ISTRAŽIVANJE
Učesnici u ovoj studiji su zapisivali sve uspomene koje su im padale na pamet. Među onima koji su zabeležili samo negativne, mogućnost da će patiti od insomnije je skočila na 32%, u odnosu na učesnike koji su napisali pozitivna sećanja.

Čak i posle 10 godina od bolnog iskustva, podsećanje na taj težak period može značajno da poveća nivo stresa, sugerišu istraživači. Desetine studija povezuju stres sa lošim kvalitetom sna ili insomnijom.

Postoji mnogo načina pomoću kojih možete da se oslobodite stresa, a meditacija i podrška voljene osobe su samo neki od njih. Ako i dalje ne možete normalno da spavate, možda ćete morati da probate nešto drugačije – budite u stanju da naterate sebe da zaboravite neprijatna iskustva, kažu istraživači iz Triniti Univerziteta.

EVO I KAKO
Izaberite jednu reč koju povezujete sa negativnom uspomenom. Na primer, izaberite reč „prezentacija“ ukoliko ne možete da prestanete da razmišljate o neprijatnoj situaciji na sastanku sa klijentom. Zapišite reč crvenom olovkom. Svake nedelje provedite pet minuta gledajući u reč, ali pokušajte da ne mislite o bolnom sećanju. Iako ovo zvuči čudno, Triniti istraživanje je pokazalo da će mozak postepeno blokirati detalje koji vas sprečavaju da spavate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *