Šta vaše oči govore o vašem zdravlju? - Men`s Health

Šta vaše oči govore o vašem zdravlju?

Rezultati istraživanja objavljeni u magazinu Psychological Science ukazali su na vezu između očnih krvnih sudova, mozga i srca.

ISTRAŽIVANJE
Naučnici su otkrili da su ljudi srednjih godina sa širim kapilarima postizali lošije rezultate na testovima inteligencije.
„Drugi faktori kao što su pušenje, dijabetes, ili socio-ekonomski status ne mogu biti nikakvi činioci“, kaže doktor Idan Šalev, autor studije.
„Krvni sudovi u vašim očima mogu odražavati stanje krvnih sudova mozga, jer su slični po veličini, strukturi i funkciji. Oni su razvijeni iz iste ćelije mozga“ objasnio je doktor Šalev.
Neke prethodne studije su dovodile u vezu veličinu krvnih sudova u očima sa rizikom oboljenja od kardiovaskularnih bolesti, demencije, moždanog udara, ali su te studije rađene na starijim ljudima. Ono što je specifično u vezi sa ovim istraživanjem, jeste da je dokazano da zdravlje vaših očiju može ukazati na stanje vašeg mozga, čak i u ranijem dobu života. A rezultati su viđeni čak i kod dece.

ŠTA TO ZNAČI ZA VAS?
„Posetite očnog lekara. Čak i ako vam je vid savršen, razmislite o snimanju mrežnjače, koja otkriva mnogo više od običnog pregleda oka. To je najlakši način da proverite i stanje svog mozga i da pratite promene ako ste pod visokim rizikom za kardiosvaskularne bolesti“, savetuje doktor Šalev.

Pročitajte i  Zastrašujući simptomi koji ne ukazuju uvek na najgore
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *