6 trikova koji će vam pomoći kod preteranog znojenja - Men`s Health

6 trikova koji će vam pomoći kod preteranog znojenja

“Ukoliko se znojite toliko da se osećate neprijatno i da to utiče na vaš društveni život, školu ili posao, pravo je vreme da razmotrite kako da rešite problem”, kaže dermatolog Džejson Miler.

Saznajte i Šta kad nastavljate da se znojite posle treninga

SMANJITE UNOS KOFEINA

Možda volite da dan započnete šoljom kafe, ali vaše znojne žlezde ne mogu da kažu to isto. Postoje dva razloga zašto dnevna doza kofeina može da vam učini protivuslugu.

Kofein stimuliše vaš nervni sistem, koji aktivira znojne žlezde, pa dolazimo do zaključka da što više kofeina pijete, to se više znojite.

Toplota od pića takođe može da zagreje vaše telo dovoljno da počne da se znoji.

Ne morate da prestanete da pijete kafu, ali zamenite toplu hladnom kafom.

BEZ ZAČINJENE HRANE

Kao i kafa, i začinjena hrana aktivira neurotransmitere izazivajući znojenje. Kapsaicin, hemijski sastojak ljutih papričica može da vas preznoji iz dva razloga.

Pročitajte i Šta da radite ako se prekomerno znojite ispod pazuha?

“Prvi razlog – konzumiranje ove hemikalije može da prevari telo misleći da oseća neku vrstu traume, što povećava stres i znojenje”, kaže dermatolog Džesika Krant.

“Kapsaicin takođe pokreće određene tipove nervnih završetaka koji reaguje jedino na blagu vrućinu, pa sve što je jače od toga,ono tretira kao previše vruće i počinje da se znoji kako bi se ohladilo.”, dodaje ona.

NEMOJTE DA SE OSLANJATE NA DEZODORANS

Ukoliko koristite dezodorans da biste ukrotili pazuh, radite pogrešno. Iako će dezodorans zamaskirati bilo koji neprijatni miris, antiperspirant je ono što zapravo sprečava znojenje.

Antiperspiranti sadrže aluminijumsku so, koji kada se priključe vašim znojnim žlezdama, redukuju količinu znoja koja putuje ka vašoj koži.

Dr Miler savetuje da antiperspirant koristite dva puta dnevno, uključujući i jednom u toku noći. Nanosite ga na suvu kožu i umasirajte ga u kožu. Tako ćete sprečiti iritaciju i poboljšati efekat.

Pročitajte i  AKO NE ŽELITE DA VAM BUDE JOŠ GORE: Ovih 9 namirnica izbegavajte kad ste bolesni

Pročitajte i Da li se mnogo znojite

OSTANITE SVEŽI ISPOD POJASA

Vaš pazuh nije jedini deo tela koji se znoji, pa preporučujemo da koristite dodatne snažne antiperspirante protiv znojenja na preponama.

“Budite oprezni i koristite zdrav razum, pa odmah prekinite s antiperspirantima ukoliko dobijete osip, peckanje ili iritaciju”, savetuje dr Krant.

PROMENITE GARDEROBU

Ako znate da ćete dosta vremena provoditi napolju, opredelite se za prijatnu tkaninu poput lana i pamuka. Odeća koja apsorbuje znoj, kao što je odeća za teretanu, takođe mogu da vam pomognu da ostanete suvi.

Otkrijte koliko često bi trebalo da menjate dezodorans

Ako imate problema sa znojenje stopala, nemojte da idete bosi u zatvorenim cipelama. S druge strane, čarape mogu da apsorbuju znoj pre nego što stopala počnu da emituju neprijatan miris. Najoblje je da se u tom slučaju opredelite za čarape od pamuka.

RAZMISLITE O ALTERNATIVNOM TRETMANU

Ukoliko promenite ishranu garderobu i dezodorans, a to vam ipak ne pomogne, obratite se lekaru. Postoji nekoliko lekova i drugih tretmana koji mogu da pomognu u rešavanju ovog problema.

Ubrizgavanje botoksa je jedna od varijanti koja može uspešno da tretira vaš problem preteranog znojenja ispod pazuha. Međutim, to nije trajno rešenje, budući da rezulati mogu da potraju do šest meseci.

Šta je najbolje: roll-on, stick ili dezodorans?

Ako baš i ne volite igle, razmislite o lekovima poput glikopirolata, lek koji se uzima oralnim putem, koji blokira nervne impulse do vaših znojnih žlezda. Ipak, neophodno je da se pre svega obratite lekaru, pa će vam on pomoći i izabrati najbolju terapiju za vas.

A.J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *