Sila prirode - Men`s Health

Sila prirode

Stres
Prirodan lek: Kada život počne da vas šutira nemojte udarce primati opruženi na zemlji, već ustanite i potrčite – i to napolju. Petominutni džoging će poboljšati vaše raspoloženje i samopoštovanje. „Ovakav ’prasak’ bolji je od dugotrajnih stresnih briga koje će vas uništiti“, kaže Mark Kols, direktor teretane M10 Fitness.
Recept: Pokušajte ovu vežbu za razbijanje stresa – zagrejte se pomoću petominutnog trčanja, zatim se bacite na sprint od 30 sekundi i na kraju hodajte jedan minut. Ponovite ovo 12 puta i bićete mirni kao Hindu krava.

Depresija
Prirodan lek: Ako vam nagrnu tamni oblaci, navucite patike i prošetajte do čistijeg neba. Studija objavljena u časopisu American Journal Of Preventative Medicine otkriva da, ako radite aerobne vežbe samo tri puta nedeljno, smanjićete simptome depresije za 47 odsto.
Recept: Kombinujte traku za trčanje, mašinu za veslanje i kros kantri spravu prilikom treninga i zadržavajte se na njima oko 30-35 minuta. Ove sprave troše najviše kalorija, a vitkiji izgled će vam podići raspoloženje.

Astma
Prirodan lek: Istraživači iz ustanove British Thoracic Society kažu da je 70 odsto obolelih od astme osetilo napade onda kada su vežbali na hladnom vazduhu. Zbog toga je najbolje da ranojutarnje ili zimske treninge odradite u toploj teretani. A, kad ste već tamo, svratite i na čas joge.
Recept: Rad objavljen u časopisu International Journals On Therapeutic Yoga otkrio je da tehnike dubokog disanja i zadržavanja daha koje se primenjuju u jogi povećavaju kapacitet pluća. Radite ih jednom ilio dva puta nedeljno da biste sačuvali dah.

Nesanica
Prirodan lek: Tri treninga sa tegovima nedeljno poboljšavaju kvalitet sna za 38 odsto, tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sports Science And Medicine. Jutarnje „gruvanje“ će vam dati sasvim dovoljno vremena da se opustite pre nego što odete u krevet.
Recept: Radite sledeće vežbe za bolju „dremku“ – radite dva seta od po 10 – 12 ponavljanja na benču, zatim zadnju ložu, vežbe za ramena i biceps. Ove vežbe ne bi trebalo da traju duže od 30 minuta.

Pročitajte i  Koje namirnice preporučuju nutricionisti?

Visok holesterol
Prirodan lek: „Najbolja vežbe za razbijanje holesterola su one koje čine da vam krv struji kroz celo telo, poput veslanja ili plivanja“, kaže Kols. Studija sprovedena na Univerzitetu Južna Karolina pokazala je da plivanje snižava rizik od umiranja od srčanog udara za 53 odsto, u poređenju sa trčanjem, ali i izležavanjem na kauču.
Recept: „Plivanje obezbeđuje vežbu za celo telo koja ubija holesterol“, kaže Kols. Zato, zaronite i imaćete bolje premije za životno osiguranje.

Upozorenje: Ne zaboravite da se konsultujete sa se svojim lekarom pre nego što počnete da vežbate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *