Zašto se stalno svađate - Men`s Health

Zašto se stalno svađate

Jedna noć lošeg sna pogoršaće svađu sa partnerom kaže istraživanje Uneverziteta u Kaliforniji.

ISTRAŽIVANJE
Nakon što su zabeležili koliko dobro je par spavao, naučnici su zamolili partnere da razgovaraju o sukobu, ocene emocije jedno drugog i pokušaju da reše konflikt u 5 minuta. Ispostavilo se da je nedostatak sna doveo do netačne procene emocija, lošeg uticaja na raspoloženje tokom celog dana, a samim tim rasprava se samo produbljivala.
Ranija istraživanja dokazala su da kada vam nedostaje sna deo mozga (amigdala) u kome se nalazi centar za emocije biva preplavljen negativnim emocijama. 

„Ako ste celu noć bili budni i to utiče na vaš dan, možda je krivac apnea. To je stanje koje se javlja dok spavate u vidu  prestanka disanja koji može trajati 10, 20 ili 30 sekundi, nakon čega čovek počne grčevito udisati vazduh. Taj se ciklus može ponavljati celu noć, a da spavač toga nije ni svestan. Takođe je moguća pospanost tokom celog dana, značajan gubitak pamćenja, otežana koncentracija, poremećaj pažnje, ćudljivost i ostali problem, a sve se to reflektuje i na vašu drugu polovinu.”, objašnjava Sunita Kumar, direktor istraživanja sna medicinskog centra na Lojola Univerzitetu.
Prema Akademiji za medicinu sna u Americi, da stvar bude gora, čak 80 odsto ljudi ni ne zna da ima ovu bolest, dok to ne provali njihov partner.

„Hrkanje nije problem? Savet za one bitne bisnismene je da ostave mobilni telefon u dnevnoj sobi. Čak i kada ignorišete mejlove i poruke, zvono ili vibracije su dovoljne da vas probude  taman kada počnete da padate u san.”, tvrdi dr. Kumar.

Pročitajte i  Opasna prehlada
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *