Šta se dešava u vašem telu kada prestanete da pušite? - Men`s Health

Šta se dešava u vašem telu kada prestanete da pušite?

Saznajte i Pušenje izaziva anksioznost

MANJE TESKOBE

Iako neki pušači veruju da ih cigareta smiruje, britansko istraživanje potvrdilo je da prestanak pušenja može dugotrajno i značajno smanjiti osećaj teskobe. Ljudi, koji uspeju da ostave cigarete, manje su teskobni nego osobe koje i dalje puše. Štaviše, pomenuto istraživanje, koje je objavljeno u časopisu British Journal of Psychiatry otkriva da je kod pušača primećeno povećanje osećaja teskobe, 

ZDRAVA USNA DUPLJA

Izbacivanjem cigareta iz svakodnevnog života imaćete manje problema sa zubima, poput karijesa i bolesti desni, kao i manji rizik od raka oralne šupljine.

Pročitajte i 7 trikova uz pomoć kojih ćete lakše ostaviti cigarete

BOLJI SEKSUALNI ŽIVOT

Istraživanja su otkrila povezanost pušenja i smanjenog libida i kod žena i kod muškaraca.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sexual Medicine pokazalo je kako nikotin utiče i na seksualnu želju muškaraca i žena koji ne puše.

Otkrijte pravi razlog zašto ne možete da ostavite pušenje

LEPŠI TEN

Ako želite da vaša koža izgleda lepo i zdravo, rešite se ovog poroka. Pušenje utiče na boju tena, povećava opuštenost kože, a odgovorno je i za bore oko usana.

Otkrijte i Kako da ostavite cigarete?

Samo nakon mesec ipo dana od prestanka pušenja vaša koža će izgledati bolje i lepše. 

LEPŠA KOSA

Ako volite svoju kosu, vreme je da se rešite cigareta. Istraživanja su povezala pušenje s povećanim rizikom od ćelavosti kod muškaraca.

Čak i nakon uzimanja u obzir drugih rizičnih faktora kad je ćelavost u pitanju, poput godina, kontinuirano pušenje u velikim količinama (barem 20 cigareta dnevno) i dalje utiče na povećan rizik od gubitka kose.

Pročitajte i Želite li cigarete ili devojku?

BOLJE RASPOLOŽENJE

Prestanak pušenja učiniće vas srećnijom osobom, tvrdi se u istraživanju Univerziteta Braun. Naime, pušači nikad nisu bili srećniji nego kada su prestali da puše, čak iako su se kasnije vratili ovoj navici.

Pročitajte i  Pikasovo platno

VIŠE SVEĆICA NA TORTI 

Bez cigarete žene žive i do deset godina duže u odnosu na žene koje puše ceo život, tvrdi istraživanje iz 2012. godine. Studija je pokazala i da je kod ljubitelja nikotina postojao veći rizik od preuranjene smrti, čak iako je u pitanju bilo samo nekoliko cigareta dnevno – u pitanju je dvostruko veći rizik nego kod nepušača.

Otkrijte i Opasnosti treće ruke duvanskog dima

Naučnici sa Univerziteta Oksford su potvrdili da osobe koje prestanu da puše pre 30-ih i 40-ih godina, u proseku žive duže i do deset godina.

VIŠE UŽIVANJA U HRANI

Ako ne volite hranu bez ukusa – nemojte da pušite. Grčko istraživanje iz 2009. godine povezalo je pušenje sa slabijim čulom ukusa i doživljajem hrane.

Pročitajte i Duvanski dim uništava ukus piva

VIŠE NOVCA

Poslednji, ali ne i manje važan razlog za prestanak pušenja – cigarete će vam doneti znatnu finansijsku uštedu. Pokušajte da npr. samo mesec dana ostavljate pare za cigarete u posebnu kovertu i bićete iznenađeni koliko ćete novca uštedeti.

Izvor: Ordinacija.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *