Ovi znakovi na telu otkrivaju da treba posetite lekara - Men`s Health

Ovi znakovi na telu otkrivaju da treba posetite lekara

SEDA KOSA PRE 40. GODINE 

Sede vlasi su prirodna pojava koja često zavisi od genetike. Ali ako imate više od 50 procenata sede kose već u tridesetim godinama, a takve slučajeve nemate u porodici, to može biti znak dijabetesa.

Saznajte i Zašto vam je boja brade drugačije boje od kose?

MLADEŽI

Iako je većina mladeža na telu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koje su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza nastaje delovanjem sunca i njegovog UV zračnja i ubraja se u predkancerozne promene na koži.

BEONJAČE

Beonjača bi trebalo da uvek bude bela. Osim neispavanosti ili prehlade ovaj deo oka može otkriti i neke opasne promene u vašem organizmu. Žuta beonjača može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može biti znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

Pročitajte i 5 promena na koži koje ne smete da ignorišete

ISPUCALE USNE

Neugodne pukotine na usnama mogu biti uzrokovane promenama temperature i vetrom. Ali pukotine koje se često javljaju na ivicama usana i unutrašnje ranice mogu biti znak da vam nedostaje vitamin B i cink. Ako su pucanja usana učestala uzrok može biti i gljivična infekcija.

OTEČEN VRAT

Ako ste primetili da vam vrat izgleda otečeno, što pre potražite savet lekara. Otok na prednjem delu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnom žlezdom.

Pročitajte i Jezik otkriva kakvo vam je zdravlje

GUBITAK OBRVA

Obrve s godinama postaju ređe, ali nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitnom žlezdom, hipertireoze – preaktivne štitnjače ili hipotireoze – smanjenog rada štitnjače. Ovakve promene popraćene su i gubitkom kose.

CRVENI DLANOVI

Užareni i crveni dlanovi mogu biti uzrok dermatitisa, ekscema ili alergijske reakcije na metale, lekove, hranu ili piće. Ali, isto tako, ovakva promena može biti znak otežanog rada i bolesti jetre.

Pročitajte i  Ovo su najbolji suplementi kreatina

Otkrijte i Gljivične infekcije na noktima: Simptomi, uzroci i preventiva

PROMENE NA NOKTIMA

Nokti vam mogu puno otkriti o stanju vašeg tela, a uzroci promena mogu biti razni.

HLADNA STOPALA

Stopala su deo tela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestuju na njima. Raynaudova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje žila u delovima tela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, bledi pa čak i utrnuti.

Saznajte i Zdravlje se vidi na stopalima

CRVENI OBRAZI

Iako su nagle promene na licu uobičajene kod žena između 30. i 55. godine života i mogu biti uzrokovane hormonalnim promenama, promenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu upućivati i na rosaceu – hroničnu kožnu bolest koja uglavnom pogađa žene, a čiji uzrok je nepoznat.

Pročitajte i Zašto nam je lice crveno kad pijemo alkohol? 

Izvor: Prva.rs

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *