Razlika između fruktoze i glukoze - Men`s Health

Razlika između fruktoze i glukoze

Istraživanja naučnika Instituta “Bekman” u američkoj saveznoj državi Ilinois otkrila su ono o čemu su mnogi godinama spekulisali: fruktoza goji.

Kada uporedimo kalorije fruktoze s kalorijama iz glukoze, otkrivamo da ona prouzrokuje značajno povećanje kilaže, fizičku neaktivnost i taloženje masti u organizmu.

Pročitajte: Sedmodnevni vodič za ubrzavanje metabolizma

SASTOJAK MNOGIH FABRIČKIH NAMIRNICA

Godinama nas proizvođači visokofruktoznog kukuruznog sirupa obasipaju porukama kako je on bezbedan jer se hemijski ne razlikuje od šećera. Međutim, kao što je već pomenuto, fruktoza nedvosmisleno dovodi do povećanja kilograma.

Veza između povećanja unosa šećera, posebno fruktoze, i rastuće epidemije gojaznosti, bila je predmet mnogih rasprava sa ne tako jasnim zaključcima. Realnost je da rast gojaznosti ne potiče samo od velikog unosa fruktoze, već zbog generalno povećanog unosa kalorija. To je, svakako, mešoviti faktor, pa je bilo neohodno da se preciznije utvrdi poreklo povećanja gojaznosti.

Saznajte: Jezik otkriva kakvo vam je zdravlje

Sproveden je eksperiment na dve grupe miševa u trajanju od 75 dana. Naime, obe grupe su bile hranjene istim brojem kalorija, s tim što je 18 procenata kalorija jedne grupe poticalo od fruktoze, dok je druga grupa dobijala 18 odsto kalorija od glukoze. Ovih 18 procenata predstavlja prosečan unos kalorija poteklih od fruktoze jednog američkog adolescenta.

Rezultati su bili više nego očigledni. Miševi koji su dobijali fruktozu bili su gojazniji i manje pokretni. To je svakako potvrdilo pretpostavku istraživača, koji su dokazali da podjednaki unosi kalorija nemaju iste efekte na zdravlje ukoiko u jednom slučaju sadrže fruktozu, a u drugom glukozu.

Otkrijte: Ko su veći narcisi – muškarci ili žene?

Tekst: Bojan Stanisavljević

Pročitajte i  7 saveta za zdravo srce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *