5 namirnica koje smanjuju rizik za razvoj raka prostate - Men`s Health

5 namirnica koje smanjuju rizik za razvoj raka prostate

PARADAJZ

Paradajz je bogat likopen karotenoidom, koji je zaslužan za zaštitu ćelija. Likopen je široko istražen zbog njegovog antikancerogenog svojstva, a studije su pokazale da njegovom konzumacijom vršite preventivu ove zastupljene bolesti. Ovaj dragoceni sastojak, koji sprečava nastanak raka prostate se može pronaći još i u kajsijama, guavi i lubenicama, a najbolje se apsorbuje kada se konzumira uz dijetalnu hranu.

BROKOLI

Istraživanja su pokazala da osoba koja redovno jede brokoli značajno smanjuje rizik da oboli od raka prostate, a ovo može biti zbog njegove uloge da utiče na ćelije. Ovaj proces se zove epigenetika i podrazumeva sposobnost da promeni aktivirane ćelije, ondosno one koje su zahvaćene rakom.

Ovo su: 5 namirnica koje izazivaju rak

MASNA RIBA

Losos, pastrmka, skuša i sardine predstavljaju ribe koje su bogate zdravim masnoćama, poznate kao Omega-3 masne kiseline. Ove masne kiseline svojim lekovitim svojstvom sprečavaju razvijanje raka prostate. Međutim, studije o ovom slučaju još uvek nisu dovršene i tek trebaju da obezbede nesumnjive dokaze o ovoj tvrdnji.

NAR

Nar sadrži različita jedinjenja korisna u borbi protiv bolesti. Neka od njih su katehin fenola, flavonoid i antocijana i sva imaju jaka antioksidantna svojstva. Naučnici Univerziteta u Kaliforniji identifikovali su sastojke u soku nara koji pomažu prilikom preventive raka prostate i sprečavaju širenje obolelih ćelija.

ZELENI ČAJ

Svima je poznato da redovna konzumacija zelenog čaja doprinosi poboljšanju zdravlja, ali može li vam on pomoći u zaštiti prostate? Naučnici smatraju da je to moguće.

Terapeutska moć zelenog čaja pripisuje se njegovom antioksidantnom svojstvu. Smatra se da sastojci zelenog čaja igraju bitnu ulogu u ometanju enzima koji su zaslužni za iniciranje raka prostate, a ćelije raka mogu dovesti u situaciju da, laički rečeno, izvrše samoubistvo.

Pročitajte i  Evo zašto je važno redovno piti vodu
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *