Kako sprečiti dijareju tokom trčanja? - Men`s Health

Kako sprečiti dijareju tokom trčanja?

U ovom gadnom scenariju se junački borite, ali ste na kraju primorani da odustanete od trčanja. Nadamo se da vam se ovo nikada nije dogodilo, ali ako jeste – imate ozbiljan problem koji vam može uništiti motivaciju.

Kako ga rešiti?

Otkrijte i Prirodan lek za dijareju koji brzo deluje

PAŽLJIVO SA HRANOM NEPOSREDNO PRE TRČANJA

Fizički pokreti tokom trčanja uznemiravaju vaša creva tokom dužeg vremenskog perioda, kaže nutricionista Men’s Health-a Majk Rasel.

Ako ste ikada napravili grešku da ste jeli ili pili previše vode pre trčanja, znate kako može da bude mučno i naporno trčanje dok osećate nadimanje i gasove u stomaku.

Kada trčite, vaše telo odvlači krv iz creva izazivajući bolove u mišićima i ometanje normalnog varenja, kaže Rasel.

ŠTA DA RADITE?

Ako ste na trci, maratonu ili samostalnom trčanju i osetite potrebu da idete u toalet, samo hodajte, jer pokreti tela tokom trčanja teško mogu da zadrže vaš nagon.

Pročitajte i 5 stvari koje izazivaju dijareju

Kako biste zasigurno sprečili dijareju, izbegavajte namirnice koje su bogate vlaknima, kao što su pasulj, orašasti plodovi i suvo grožđe nekoliko sati pre trčanja.

Iako vam namirnice bogate vlaknima daju pregršt energije i pomažu vam da smršate, neke namirnice ove vrste mogu loše da utiču na stomak i da otežaju proces varenja, ukoliko ih konzumirate neposredno pre trčanja i uopšte vežbanja.

Potrebno je dva sata da svarite vlakna, pa lepo isplanirajte kada ćete jesti i vežbati.

AKO NE MOŽETE DA IZDRŽITE…

Najgori mogući scenario: pronađite mirno mesto u šumi i olakšajte se. A pre toga pronađite veliki list.

Pročitajte i Najveće (ne)istine o trčanju

Poznati maratonac Majk Morgan priznao je da mu se ova nemila situacija dogodila 2010. godine na maratonu, kada je 10 kilometara pre kraja osetio mučninu i potrebu za toaletom, koju nije uspeo da iskontroliše.

Pročitajte i  Osvežite kardio trening

Iako se ova situacija neslavno završila, on je naučio da uzme suplement Metamucil veče pre velike trke. Ovaj suplement vlakana će vam dati dovoljno vreme da pročistite organizam i da spreči da vam dijareja upropasti šansu za pobedu.

A.J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *