Kako sprečiti dijareju tokom trčanja? - Men`s Health

Kako sprečiti dijareju tokom trčanja?

U ovom gadnom scenariju se junački borite, ali ste na kraju primorani da odustanete od trčanja. Nadamo se da vam se ovo nikada nije dogodilo, ali ako jeste – imate ozbiljan problem koji vam može uništiti motivaciju.

Kako ga rešiti?

Otkrijte i Prirodan lek za dijareju koji brzo deluje

PAŽLJIVO SA HRANOM NEPOSREDNO PRE TRČANJA

Fizički pokreti tokom trčanja uznemiravaju vaša creva tokom dužeg vremenskog perioda, kaže nutricionista Men’s Health-a Majk Rasel.

Ako ste ikada napravili grešku da ste jeli ili pili previše vode pre trčanja, znate kako može da bude mučno i naporno trčanje dok osećate nadimanje i gasove u stomaku.

Kada trčite, vaše telo odvlači krv iz creva izazivajući bolove u mišićima i ometanje normalnog varenja, kaže Rasel.

ŠTA DA RADITE?

Ako ste na trci, maratonu ili samostalnom trčanju i osetite potrebu da idete u toalet, samo hodajte, jer pokreti tela tokom trčanja teško mogu da zadrže vaš nagon.

Pročitajte i 5 stvari koje izazivaju dijareju

Kako biste zasigurno sprečili dijareju, izbegavajte namirnice koje su bogate vlaknima, kao što su pasulj, orašasti plodovi i suvo grožđe nekoliko sati pre trčanja.

Iako vam namirnice bogate vlaknima daju pregršt energije i pomažu vam da smršate, neke namirnice ove vrste mogu loše da utiču na stomak i da otežaju proces varenja, ukoliko ih konzumirate neposredno pre trčanja i uopšte vežbanja.

Potrebno je dva sata da svarite vlakna, pa lepo isplanirajte kada ćete jesti i vežbati.

AKO NE MOŽETE DA IZDRŽITE…

Najgori mogući scenario: pronađite mirno mesto u šumi i olakšajte se. A pre toga pronađite veliki list.

Pročitajte i Najveće (ne)istine o trčanju

Poznati maratonac Majk Morgan priznao je da mu se ova nemila situacija dogodila 2010. godine na maratonu, kada je 10 kilometara pre kraja osetio mučninu i potrebu za toaletom, koju nije uspeo da iskontroliše.

Pročitajte i  Letovanje nije izgovor: Najbolje vežbe koje možete da radite i na odmoru

Iako se ova situacija neslavno završila, on je naučio da uzme suplement Metamucil veče pre velike trke. Ovaj suplement vlakana će vam dati dovoljno vreme da pročistite organizam i da spreči da vam dijareja upropasti šansu za pobedu.

A.J.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *