Vitamin koji pomaže bivšim pušačima - Men`s Health

Vitamin koji pomaže bivšim pušačima

 

Skoro ste ste odrekli nikotina? Dodajte vrstu vitamina E vašoj ishrani i na dobrom ste putu ka zdravom životu…

ISTRAŽIVANJE
Novo istraživanje koje je obelodanjeno na godišnjem sastanku Annual Experimental Biology Meeting u Bostonu
tvrdi da ukoliko ste bivši pušač, uzimanjem jedne vrste vitamina E, smanjujete rizik od srčanih oboljenja.

Učesnici ovog istraživanja bili su pušači, njih 30, koji su nedelju dana apstinirali od cigareta. Polovina njih je uzimala gama- Tokoferol,specifičnu vrstu vitamina E, dok je druga polovina dobila placebo pilule. Mali, ali bitan napredak je prikazan u rezultatima istraživanja. Naime, kod svih koji su prestali da puše zabeleženo je poboljšanje rada vaskularnog sistema od 2,8 odsto, a kod onih koji su koristili vitamin E i dodatnih 1,5 odsto.

„Znam da se čini zanemarljivo kada gledate brojke, ali je u suštini vrlo bitno.“, tvrdi autor ove studije Ričard Bruno, doktor nauka i profesor na Univerzitetu u Ohaju.

„Sudeći po istraživanju, svaki procenat poboljšanja rada vaskularnog sistema ili poboljšanje širenja krvnijh sudova, smanjuje rizik od srčanih oboljenja za  13 procenata!“ ističe Bruno.

Gama- Tokoferil možete naći u orasima, pistaćima i indijskim orasima. Takođe ima ih u nekim vrstama vegetarijanskog ulja za kuvanje, sojinom i ulju od repe. Ako više volite varijantu tableta potražite ovaj vitamin, ali ne kao E vitamin jer u većini slučajeva Tokoferol nije deo E suplemenata.

Pročitajte i  Eliminišete stres pomoću ovih 14 fenomenalnih saveta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *