Baš sve što treba da znate o kandidi - Men`s Health

Baš sve što treba da znate o kandidi

Kandida (Candida albicans), koja se još naziva i moniliasis, predstavlja gljivičnu infekciju.

Saznajte i Intimna higijena: Evo šta morate da imate na umu

Gljivice kandide se obično umnožavaju nekontrolisano, izazivajući bol i upalu. Kandida može da utiče na kožu, što uključuju spoljašnju površinu kože i površinu vagine, penisa ili usana. Takođe, kandida može da pogodi i krvni sistitem i unutrašnje organe, kao što su jetra i slezina. Do sada, najčešća problematična područja su koža, usta i vaginalne infekcije, ali takođe može da bude čest uzrok osipa. To mogu biti veoma dosadne infekcije, ali nisu opasne po život.

Kandida može da bude pogubna za život ukoliko dostigne krvotok ili vitalne organe, kao što je srce, ali to je retko čak i kod ljudi s oštećenim imunitetom i skoro nečuveno kod zdravih ljudi.

Ipak, kandidijaza je konstantna smetnja i ponekad ozbiljna pretnja za osobe sa AIDS-om i kod nekih pacijenata obolelih od raka, koji nemaju imuni sistem da se bori protiv infekcije

UZROCI

Ne možete da dobijete kandidu, jer je već imate u organizmu, ali brojni faktori povećavaju šanse da gljivica poraste i izazove infekciju.

Otkrijte kako da prepoznate kondilome

Do bolesti se dolazi u slučaju slabljenja imuniteta. Smatra se da glavni razlog za ovu pojavu leži u opadanju moći imunološkog sistema koji je zadužen da drži populaciju kandide na normalnom nivou.

Kandidijaza je često posledica korišćenja antibiotika, kortikosteroida i imunosupresivnih lekova. Prati pojedine bolesti kao što su dijabetes, hipotireoza, Kušingova bolest, Adisonova bolest, smanjenje i defekt linfocita, smanjenje neutrofila i defekt polimorfonukleara.

Često se javlja kod osoba koje su dosta u dodiru sa šećerom kao poslastičari, kuvari i domaćice, kao i kod onih sa oštećenom kožom.

Pročitajte i  Da li je nikotin (samo) štetan?

Ostala stanja koja mogu da utiče na podsticaj kandide su gojaznost i trudnoća.

SIMPTOMI

Infekcija kandidom se pojavljuje kao jasno definisan deo crvene kože, svraba, iz kojeg često curi tečnost.

Pročitajte i 10 načina da zaštitite svoj penis

Na ivicama osipa mogu da se pojave kraste ili bubuljice, a one se najčešće nalaze u oblastima kao što su prepone, zadnjica, među grudima, između prstiju ili na pupku.

Candidal paronychia je kandida na noktima,a često napada ljude, čiji posao zahteva da im ruke budu mnogo u vodi. Nekada se manifestuje kao bolna, crvena, otečena regija ko prstiju. U gorem slučaju, nokat može da se odvoji od kože.

Pročitajte i Gljivične infekcije na noktima: Simptomi, uzroci i preventiva

Kandida u ustima se manifestuje kao bela fleka u ustima, na jeziku i na nepcu ili oko usana. Takođe, mogu da se pojave crvena, ispucala, vlažna područja kože na uglovima usana.

Kandida na penisu je retka, ali se manifestuje crvenim, otečenim i bolnim vrhom penisa.

PREVENCIJA

  • pravilna higijena intimne regije nakon odlaska u toalet
  • ne koristite sapune prilikom pranja intimne regije
  • nakon tuširanja, dobro se osušite
  • sterilizujte ili bacite donji veš koji ste nosili tokom poslednje infekcije. Nije dovoljno da ih operete u veš mašini, već morate i da ih prokuvate. 
  • nosite opušteni i pamučni donji veš
  • izbegavajte uske pantalone
  • pijte jogurt
  • smanjite unos šećera i alkohola
  • proverite da li je vaš partner zaražen

Saznajte i 4 načina da sperma bude jača, brža i kvalitetnija

A.J.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *